Пътуване с ретро влак „Корона експрес“ за 110 г. независима България

  • 30 август 2018, 09:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%86%d0%b0%d1%80 %d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81 %d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%ba

На 23 септември 2018 г., (неделя), по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България, община Велико Търново, Регионален исторически музей и "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I  в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ - ретро влак с парен локомотив.

Събитието е част от националните чествания на 110 години от обявяването на Независимостта под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и е включено в Националния календар на Европейската година на културното наследство 2018 на Министерство н културата.

Атракционното пътуване на ретро влака с парен локомотив, в който е включен и личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес”, ще започне в 11:50 часа на 23 септември по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно.

В 12 часа на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд I, министър-председателя Александър  Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на Манифеста за обявяване на независимостта на България и обявяването на княз Фердинанд за български цар.  

На 22 септември 1908 г. князът и правителството пристигат с царския влак от Русе през гара Две могили в Търново, като манифеста за обявяване на независимостта на България е написан на ръка в самия влак.

Историческите събития ще бъдат пресъздадени от актьори на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново и членове на клуб „Традиция“.

След края на възстановката, в 12:55 часа, ,“Корона експрес“ ще продължи пътуването си по маршрут гара Велико Търново, гара Дебелец, гара Дряново, спирка Бачо Киро (Дряновски манастир) и Трявна След едночасов престой в Трявна, влакът отпътува обратно по същия маршрут до гара Горна Оряховица.

Възстановката на гара Трапезица е с вход свободен за всички граждани и гости на старата столица.

Билети за пътуването на ретро-влака вече са в продажба в жп бюрата и жп гарите в София, Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Варна и Пловдив.