Пътуването към Южното Черноморие вече ще е по-лесно

  • 15 юли 2016, 10:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 b961 85a8

На тържествена церемония днес беше открит дългоочаквания пътен възел „Запад” в Бургас, който има за цел да поеме тежкия трафик от вътрешността на сраната и да го изведе към Южното Черноморие, чак до границата ни с Турция. Идеята е колоните от автомобили да минават покрай черноморския град, без да влизат в него.


Официален гост на събитието беше премиерът Бойко Борисов, предаде кореспондент на Kmeta.bg.


"Съоръжението е изключително важно не само за града, но и за всички, които пътуват на юг от него и към Турция. То ще помогне за по-безопасно придвижване и ще облекчи трафика, особено през лятото.", коментира министър-председателят.За изграждането на пътното съоръжение държавата е отпуснала 20 млн. лв., а Община Бургас е осигурила от бюджета си още 3 млн. лв. Строителството на пътната отсечка отне около 4 години.


По думите на бургаския кмет Димитър Николов пътен възел „Запад” не само ще улесни изключително много шофьорите, но и ще доведе до намаляване на пътно-транспортните инциденти в града.


"Според данни на КАТ през лятото по магистрала "Тракия" към Бургас и Южното Черноморие минават по 10 000 автомобила на денонощие. 145 са регистрираните инциденти само през летните месеци на миналата година, със седем загинали и десетки ранени.”, обясни градоначалника.


Той поясни, че до няколко месеца започва следващия етап от реализацията на Южната дъга на Бургас, а именно разширението на ул. "Крайезерна", която ще стане четирилентова. Финансирането за този проект е осигурено по оперативна програма "Региони в растеж".


 След пускането в експлоатация на Пътен възел „Запад”, транзитният трафик няма да минава единствено по трасето – бул. "Стефан Стамболов" – МБАЛ-Бургас – ул. "Струга" и да задръства кръстовище "Трапезица". Сега вече още от входа при АМ „Тракия” ще може да се завива веднага надясно - периферно на к-с "Славейков" по ул. "Проф. Якимов" - след това през Пътен възел „Запад” автомобилите ще се изливат към ул. "Крайезерна" и оттам ще се включват в път I-9 за Южното Черноморие и границата с Турция.