Пътят Карнобат - Айтос е разчистен

  • 31 декември 2016, 12:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium okoko

putaa

Възстановена е връзката между Карнобат и Айтос, съобщи за БНР Георги Златев от Агенция пътна инфраструктура.

"Всички автомобили от участъка между двата града се насочват към Айтос или към Карнобат. Автомобилите от Карнобат могат да изчакат там, докато бъде обработена и почистена автомагистрала "Тракия" и да предприемат вече своето пътуване към Бургас или към София. На всички останали, които възнамеряват да правят пътуване в Източна или Североизточна България, препоръчваме да не се предприемат тези пътувания до нормализиране на обстановката. Всички автомобилисти да търгват на път с достатъчно гориво и да се информират за състоянието на пътищата, по които пътуват, на сайта на АПИ", заяви той.

Опитваме се да помогнем на всички, но напредваме много бавно, каза областният управител на Бургас Вълчо Чолаков по повод многобройните сигнали от хора, които чакат от 15 часа с малки деца в колите си.

"На места, където автомобилите са се опитали да се изпреварят, има по две колони, което допълнително затруднява разчистването на блокадата за преминаване. Успяхме част от хората да евакуираме. За съжаление, не всички са евакуирани. Има и пътници още, и автомобили. Опитваме се да помогнем с каквото можем, включително храна, вода, гориво. Имаме на разположение тежка техника, но условията наистина са много тежки за работа", заяви той.15781783_1918869191674475_7196355825549863139_n

Реагираме на всеки сигнал доколкото можем, раздаваме храна на тези, до които може да стигнем, заяви кметът на Айтос Васил Едрев. В момента се чисти дори и на ръка, тежката техника беше използвана за изваждането на тировете.

"В момента работят фадроми, които изхвърлят снега и ние избутваме автомобилите, за да можем да потеглим. Една голяма част от тях нямат въжета, не са готови за зимни условия. Друга част са с летни гуми", заяви той. Карнобат е напълно блокиран, от всички страни, обясни кметът Георги Димитров. Три села са бе ток.

"Капсулирали сме се тук. Оправяме се по някакъв начин! Грижим се за евакуираните хора! Някои от тях настояват да се връщат при колите си, обаче то е невъзможно, защото там са много големи задръстванията. Аз бях в 4 часа сутринта в преспите, в капана на Айтос, успях да се измъкна. Такова чудо видях за първи път. Просто нямаше път! Помагахме си взаимно няколко шофьора, обаче след нас е затворен пътят с още един камион. Проблемът дойде от шофьорите", заяви Димитров. Автомагистрала "Тракия", Ришки проход и пътят Бургас-Айтос остават затворени за движение на автомобили.

Това е информацията към 10 часа, съобщена от Областния кризисен щаб в морския град.

Бедственото положение в областта остава в сила. По отсечката Бургас-Варна автомобилите задължително трябва да са с вериги. Редица населени места в общините Бургас, Несебър, Поморие, Карнобат са без ток поради прекъснати проводници. До голяма част от местата на авариите достъпът е силно затруднен. От областния кризисен щаб призовават да не се пътува. Участъкът от магистрала "Тракия" в Ямболска област и отсечката между "Петолъчката" и село Лозенец са годни за движение при зимни условия, но видимостта е ниска поради обилния снеговалеж и силния вятър, който образува преспи.putaa

Усложнена остава обстановката в областите Варна, Шумен и Добрич. В област Варна пожарни екипи са евакуирали почти 50 души. От преспите са изтеглени десетки леки автомобили, два микробуса и 15 тежкотоварни камиона. Задължително с вериги е движението по пътищата в област Смолян.

По пътя Силистра - Шумен е забранено движението на товарни автомобили над 10 тона. Поради навявания е затруднено движението между дуловските села РУйно и Яребица, Овен и ОкОрш и отсечката към силистренското село Главан. Междуградските автобуси се движат по график.