Работи по-малко за друг и повече за себе си

  • 08 юли 2019, 07:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium rokfeler

Една ли има някой, който не е чувал за големия предприемач Джон Рокфелер. Американецът, чиято фамилия се свързва с несметно богатство, осъществява революция в петролната индустрия. В края на XIX век той контролира една трета от нефтеното производство в САЩ, което го превръща в най-заможния мъж на планетата по това време. Започват да го наричат и "най-богатият човек на всички времена" и "петролния магнат". Но голяма част парите, които спечелва дарява за благородни каузи (над 500 млн.долара). И това е естествено продължение на неговия мироглед още като дете, когато вярвал, че ще разполага със солиден капитал, който ще използва разумно за доброто на човечеството. През 1870 г. основава компанията "Standard Oil" и я ръководи до пенсионирането си. Рокфелер е един от основателите на Федералния резерв на САЩ, институцията, която контролира националната валута. След смъртта на предприемача от Ню Йорк през 1937 г., прословутата американска фамилия продължава да развива своя бизнес и да увеличава своето богатство. 

Да си припомним някои от най-мъдрите, запомнящите се и актуални мисли на най-богатия човек на всички времена Джон Рокфелер:

"Винаги се старайте да превръщате едно бедствие в нова възможност."

"Работи по-малко за друг и повече за себе си. Колкото по-малко работиш за себе си, толкова по-лошо ще живееш."

"Бедността идва, ако бягаш от отговорност. Не си измисляй оправдания защо точно сега не можеш да вървиш към своята цел."

"Никога не се притеснявайте да се откажете от нещо добро за сметка на нещо отлично."

"Няма друго качество, което е така съществено за успеха, като постоянството. Постоянството може да преодолее всичко – дори законите на природата."

"Тайната на успеха е да правите обикновени неща изключително добре."

"По-скоро наемете човек с ентусиазъм, отколкото такъв, който знае всичко. "

"Приятелството въз основа на бизнес е по-добро от бизнес, основан на приятелство."