Работим Враца да се утвърди като желана туристическа дестинация

  • 11 юли 2014, 18:05
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5359095615a0d

Порталът на българските общини Kmeta.bg даде старт на петото издание на конкурса "Кмет на месеца", а през юли избрахме темата "Туризъм".


Традиционно екипът на Kmeta.bg търси за коментар номинираните градоначалници, за да разкажат повече за дейността си.


Вследствие на активната рекламна кампания по време на туристическите борси приходите от нощувки са се увеличили с над 10%, заяви кметът на Враца Николай Иванов.


- Г-н Иванов, приоритет в политиката Ви на управление е Враца да привлича все повече гости от страната и чужбина с древната си култура и природни забележителности. Това е причината Вие да бъдете номиниран за "Кмет на месеца" по темата "Туризъм". Разкажете повече за най-големия проект "Леденика - туризъм без сезони", който в по-голямата си част вече е реализиран.


- Развитието на туризма, създаването на нови туристически продукти и привличането на гости от страната и чужбина е един от приоритетите в нашата управленска програма. С гордост и удоволствие искам да отбележа, че през миналата 2013 г. Община Враца получи златен приз "За утвърждаване на Враца като устойчива туристическа дестинация" от "Ваканция и Спа Експо" в София.


Активната ни дейност продължава и през тази година с участие в Международната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо", в Международното туристическо изложение "Културен туризъм" - Велико Търново през месец април, където получихме признание и отличие за оригинално представяне на продукт на културния туризъм.


На туристическото изложение "Вашата ваканция" в Бургас получихме награда за най-атрактивно участие. Враца е единствената община, завоювала това отличие. От фестивала "Зелени дни" през месец май ни бе връчена награда за активно участие през последните 5 години.


Община Враца има престижни награди от всички туристически изложения, които се организират в България, което е признание за усилията на местната администрация да рекламира възможностите за туризъм във Враца и региона.


Активно работим по два големи и значими за развитието на туризма проекти - "Леденика - туризъм без сезони" и "Враца - врата към древността". Очаква се след тяхното финализиране и осъществяването на проекта "Враца- привлекателно място за живеене", както и след обновяването на инфраструктурата, обслужваща туризма, интересът към града и региона рязко да се увеличи и Враца да се утвърди като желана и търсена туристическа дестинация.


Проектът "Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. "Леденика"-туризъм без сезони" е на стойност 6 милиона лева и е насочен към разработването на природна атракция, базирана на пещера "Леденика". Чрез атракциите по проекта ще се създаде възможност за пълноценно пребиваване за по-дълго време в парка - един почивен ден или уикенд, изпълнен с емоции и приятни преживявания, не само за децата, но и за цялото семейство.


Наличието на предвидените в проекта атракции ще премахне сезонността на посещенията, което ще доведе до равномерно натоварване на територията през годината и в крайна сметка до устойчиво използване на ресурсите и спазване статута на защитената територия.


Убеден съм, че проектът ще промени социално-икономическите показатели на община Враца. Тъй като туризмът е свързан с други сектори от индустрия, реалистично е да се постигне общ положителен ефект и оживление на общинската икономика като цяло.


В рамките на проекта е създаден тематичен развлекателен парк "Леденика" - един туристически продукт от нов вид туризъм, премахващ сезонността. Неговата реализация ще доведе до увеличаване на заетостта на легловата база в района на Враца и е стимул за развитието на хранително-вкусова промишленост, ресторантьорството, транспорта и услугите.


Съвременните туристи имат нужда от нови мотиви за предприемане на пътуване с цел туризъм и нови потребности и изисквания при консумиране на продукта - физическа активност, игра и приключение, обогатяване на познанията за света и общуване, което целим с реализацията на този проект. Затова са създадени атракции за деца и възрастни, за забавления на семейства в един модерен тематичен развлекателен парк, изграден в и около пещера "Леденика".


Той допринася за опознаване на богатия и разнообразен природен потенциал в Община Враца и в ПП "Врачански балкан", както и за неговото опазване, в контекста на устойчивото развитие. Атракцията "Тематичен развлекателен парк "Леденика" се състои от 6 модула: Входен модул "Ледениче", Подземен атракцион - звук и светлина, Образователен/интерпретативен модул "Прилепа", Приказна алея с амфитеатър, Спортно-развлекателен модул - "Мама, татко и ние", Атракционен модул "Влакчето".


Туристическият продукт базиран на пещера "Леденика" в момента е под формата на посещение с екскурзоводска беседа и вече се изчерпва - продукта не е жизнен и е в края на цикъла си. Затова разработваме нов вид продукт, отговарящ на съвременните тенденции - който да повиши атрактивността и комплектността на предлагането, чрез насищането с допълнителни услуги при използването на съвременни технологични средства, което е целта на изпълнявания проект.


За да се увеличи посещаемостта в пещерата "Леденика" се предлагат допълнителни услуги за чакащите, което се осъществява в реконструирания посетителски център. Центърът е оформен като прилеп и е с по-атрактивен вид. В този център посетителите ще получат информация за основния атракцион - пещера "Леденика", за природния парк "Врачански балкан" и неговите забележителности, флора, фауна, културно-историческо наследство, възможности за туризъм и др. В сградата се намира кино с 5D аудио и видео симулатор, където се излъчват филми с разнообразна тематика.


Един от анимационните модули е т. нар. "Ледениче". Той представлява атрактивен, уголемен и прозрачен макет на най-интересния пещерен организъм в Леденика - Светломразец. Фигурата е във весел триизмерен детски формат, подобен на анимационните герои.


Друг анимационен модул е "Приказната алея" с амфитеатър. Това е алея с кукли - познати приказни герои и театрална сцена на открито. Атракцията е предназначена за най-малките посетители, които ще могат да се срещнат и докоснат до своите любими приказни герои, където ще се провеждат събития от различен характер.


Интересен е и спортно-развлекателният модул "Мама, татко и ние". Той включва спортно-развлекателни съоръжения за деца и техните родители - алпийска въжена градина, изкуствена алпийска стена и др. Атракцията дава възможност за спортни занимания на открито за цялото семейство.


Поставени са информационни табла и табели и са оформени красиви кътове за отдих. По проекта са обучени и разкрити 10 нови работни места за екскурзоводи и аниматори. Има още много интересни модули, които могат да се видят и използват от туристите.


- В навечерието сме на първия по рода си фестивал на древните култури в местността "Валога" край село Оходен, който ще се проведе от 17 до 21 юли. Каква е неговата цел и с какво той ще привлече любителите на историята?


- Радвам се, че мога да представя пред вас този наистина пръв по рода си фестивал на древните култури, който сме нарекли "Слънцето на Тодорка". Фестивалът е съвместна инициатива на Община Враца, Регионалния исторически музей и Театрална група "ТЕМП". Фестивалът е организиран в 3 раздела - арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория.


В арт секцията ще могат да се видят артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната и чужбина. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития. Младежи от клубовете по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост и жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сертификати за елементарен курс по археология. Целта е фестивалът да даде интересен поглед към древните култури.


Това е нов туристически продукт, който, съчетан с уникалните разкопки, се очаква да провокира интереса на приятели на археологията и туристи в региона. Официалното откриване на фестивала за древни култури е на 18 юли от 20.30 часа в местността "Валога". Очаква се в първото му издание да се включат над 100 участника от София, Пловдив, Козлодуй, Перник и Белоградчик и студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и УНСС. Всички участници във форума ще получат статуетка със запазения знак на фестивала, който е копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит по време на разкопките във Валога.


- Кога праисторическото селище при Оходен ще бъде възстановено в автентичния си вид и ще се превърне в туристическа дестинация? Общината има ли ангажимент към този процес?


- Община Враца подкрепя изграждането на това праисторическо селище. Разработили сме и кандидатстваме с проект за финансиране пред Европейско икономическо пространство, финансов механизъм 2009-2014. Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" по Мярка 1-"Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство.


Проектът се нарича "Изграждане на център по експериментална археология на територията на раннонеолитен обект край с. Оходен, община Враца и демонстративни археологически проучвания".


Основната цел на проекта е да допринесе за съхраняване на културното наследство и насърчаване на културното многообразие чрез предприемане на мерки по социализация и опазване на археологически обект "Раннонеолитно селище Оходен", община Враца като предпоставка за устойчив икономически растеж на региона, увеличаване на заетостта и постигане на по-голямо социално сближаване.


Този обект е добре проучен, защото на него се работи вече 13 години. Праисторическия археологически обект няма аналог в Европа заради обредните структури - олтар, светилище на слънцето, петте гробни места с останки от праисторически хора - представители на първата земеделска цивилизация в Европа.


Проектът ще представлява музей на открито, като 1 декар от целия сакрален сектор ще е покрит. Ще бъдат направени реконструкции в мащаб 1:1 на всички ритуални съоръжения. Вторият модул ще представлява праисторическо селище с шест постройки, изградени с праисторическа технология и материали. Всяка постройка ще има специфична функция - за експериментални демонстрации с керамика, за работа с кремък, за създаване на продукти от лимец, както и информационен център.


Продължителността на проекта е 16 месеца, а стойността € 412 471,66.


- Общината приключи успешно и проектът "Враца - Врата към древността". Кои са маршрутите, по които туристите могат да разгледат старините и да отдъхват сред природни феномени?


- В рамките на неговото изпълнение бе разработен регионален туристически продукт с различни туристически пакети, включващи обекти с национално значение като връх "Околчица", къщата на баба Илийца, пещерата "Леденика", прохода "Вратцата", манастира "7-те престола", местността "Шупловица", природен феномен "Божия мост".


Във всеки от пакетите са включени и уникални атракции. Наред с традиционните методи за реклама, използвахме разнообразни съвременни начини за популяризиране на региона, за информиране и въздействие на потенциалните туристи и гости. Подготвихме информационни брошури, дипляни, флаери, рекламен филм, клип, 3D спектакли, карти с виртуали турове, 3D визуализации в Google.


Популяризирахме продукта и региона в рекламни каталози в съседни държави - Сърбия, Македония, Гърция и Румъния, както и на аудиторията на най-голямата авиолиния в Западна и Централна Европа Wizzair. Подготвихме и поставихме указателни табели и информационни табла на туристическите обекти.


Използвани бяха най-иновативни средства за достигане до туристическия пазар - 3D визуализации на туристически обекти, 3D Mapping /прожектиране върху триизмерни обекти така, че да се следват контурите и формите на целевото платно/ на сгради с културно-историческо значение за Врачанския регион; QR кодове на обектите в туристическите пакети, виртуалните карти и турове и др.


Организирахме и проведохме 3D Mapping представления, заедно с пиротехнически спектакъл, на три сгради в три български града - Враца, Мездра и София. Целта на тези атрактивни спектакли бе чрез подобна иновация и зрелище да се рекламират обекти от целевия регион и това да предизвика интерес за посещение е региона.


В Google Earth, който е триизмерен модел на Земята и извежда детайлни сателитни снимки на всяка точка от земната повърхност, са публикувани 3D визуализация на 12 обекта, включени в туристическите пакети. Тази визуализация се прави с цел туристът да може да придобие реална визуална представа за обекта за посещение и това да предизвика неговия интерес да го посети на място. Образно казано, той представлява глобус, поставен в компютъра.


Създадени бяха виртуални карти за седемте туристически пакета - те дават визуална представа за обектите и се разработени в две насоки - основно потребителите да откриват обекти в непознати за тях територии и градове, и за реклама, с цел да се покаже местонахождението на предлагания пакет. Чрез тях потребителят може да мине виртуално по всеки един от маршрутите и обектите в седемте туристически пакета и така лесно да избере, кой от тях да посети. Те са достъпни в Google maps и така са достъпни до масовия потребител.


Седем са туристическите пакети, изготвени по проекта "Враца - врата към древността".


1. Двудневен туристически пакет "Корените на историята" включва посещение на пещерен комплекс "Шупловица", Струпешкия манастир "Св. пророк Илия",средновековната крепост "Калето", Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично/Седемте престола/, РИМ- Враца и Етнографско-възрожденски комплекс "Св.св.С.Врачански", археологическите разкопки в местността Градище, къща-музей "Баба Илийца"с. Челопек и връх Околчица". Пакетът предлага дегустация на традиционни специалитети и напитки и спектакъла "Дионисиеви ритуали - Магията на виното".


2. Двудневен туристически пакет "С любов към приключенията" включва посещение на ждрелото при с. Камено поле и Римската църква, Струпешкия манастир "Св. Пророк Илия", Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично/Седемте престола/, природния феномен "Ритлите" и прохода "Вратцата". Пакетът предлага възможност за рафтинг по река Искър, вело и пешеходен туризъм, посещение на увеселителен парк с разнообразни забавления за цялото семейство.


3. Двудневен туристически пакет "Кулинарно пътешествие" включва посещение на Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично/Седемте престола/, РИМ-Враца, раннонеолитното селище с. Оходен. Пакетът предлага дегустация на вина от местна изба, посещение на комплекс с атракции/ водни забавления/, спортен риболов, фолклорна програма, кулинарна изложба на домашно приготвени специалитети и участие във Фестивала на баницата в с. Баница.


4. Двудневен туристически пакет "Чудесата на природата" включва посещение на ждрелото при с. Камено поле и Римската църква, Черепишкия манастир" Успение Богородично", природния феномен "Ритлите", пещерата "Леденика", природния феномен "Божият мост" и водната пещера "Понора". Пакетът предлага възможности за наблюдение на интересни растителни видове и редки пойни и грабливи птици, конна езда, разходка по екопътека около пещерата "Леденика" и дегустация на вина от местна изба.


5. Тридневен туристически пакет "По стъпките на историята" включва посещение на пещерен комплекс "Шупловица", паметника на "Дядо Йоцо" в с. Очин дол, Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично/Седемте престола/, крепостта Калето, РИМ и Етнографския комплекс, култовия център в с. Оходен, археологическите разкопки в местността Градище край Враца, къща музей "Баба Илийца" с. Челопек, връх Околчица. Пакетът предлага възможност за спортен риболов, дегустация на вина и местни специалитети, спектакъла "Дионисиеви ритуали - Магията на виното".


6. Тридневен туристически пакет "Чудесата на природата" включва посещение на развлекателен парк "Леденика", археологическите разкопки в местността Градище край Враца, скалния манастир "Св. Иван Пусти", природния феномен "Божият мост", връх Околчица, природния феномен "Ритлите", Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично/Седемте престола/, пещерния комплекс "Шупловица", Струпешкия манастир "Св. Пророк Илия". Пакетът предлага възможност за конна езда, преход по екопътека, дегустация на местна вина и специалитети.


7. Петдневен туристически пакет "Забавление за всеки" включва посещение на РИМ и Етнографския комплекс, прохода Вратцата, археологическите разкопки в местността Градище, развлекателен парк "Леденика", къщата музей "Баба Илийца"с. Челопек, природните феномени "Божият мост" и "Ритлите", паметника "Дядо Йоцо", средновековната крепост Калето, пещерния комплекс "Шупловица", манастирите- Осеновлашкия "Рождество Богородично /Седемте престола/, Черепишкия "Успение Богородично", Струпешкия "Св. Пророк Илия" и връх Околчица. Пакетът предлага възможност за конна езда, преход по екопътеката "Приказките", спускане с лодка по река Искър, вело туризъм, дегустация на местни специалитети и вина, спектакъла "Дионисиеви ритуали- Магията на виното" и други.


Пакетите са предназначени за туристи от страната и чужбина с разнообразни интереси в областта на историята и културата, екстремните забавления, лов, риболов, велотуризъм, конна езда, скално катерене и други.


- Какъв е резултатът от усилията Ви за привличане на туристи към Враца и околностите й?


- В следствие на активната рекламна кампания по време на туристическите борси и цялостната рекламна стратегия на общината, съгласно данните от НСИ реализираните нощувки са се увеличили с 4.1%, а приходите от тях - с 10.1% в сравнение със предходната 2012 година. Данните са от официалната статистика на НСИ за 2013 година.


Надявам се, че това, което споделих с Вас и читателите, ще провокира много хора да посетят Враца и туристическите обекти в нашия регион.