Работници без договори укриват работодателите си в Стара Загора

  • 29 април 2015, 12:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec86be 8128 0f1c

   Тенденцията за незаконното наемане на работници в Старозагорско продължава да се разширява и е на път да измести от първото място по нарушения досегашното забавяне или неплащане на заплатите. Това обяви Йордан Йорданов от областната инспекция по труда. От началото на годината при проверки в областта са били спипани  20 работници, който работят без трудови договори и още 24 с незаконни граждански договори.

 Нарушенията са основно в търговия и строителството, допълни Йорданов. Инспекторите са обезпокоени, че в много случаи наказателните постановления на работодателите падали в съда, заради укриването на деянието на работодателя от самите потърпевши работници.

Като виц прозвуча обяснението на продавачка, която работело в магазин без трудов договор в бакалия. „Помолих собственика да ми разреши да го наблюдавам как се върши работата в магазина“, защитила в съда работодателя си пишман-търговката. В строителството нямало установени драстични нарушения, но от инспекция отчитат високия риск от трудови злополуки и били безкомпромисни. Наскоро бил съставен акт на фирма-подизпълнител на стража на автомагистрала „Марица” , в която четирима работници работели без трудови договори.  


  От извършените общо 245 проверки от инспекцията през март са били установени 1165 нарушения и са съставени 36 акта. Спрени са били от работа 10 машини заради надушване на безопасните условия на труд и са направени 1131 предписания за отстраняване на констатираните нередности. През март са влезли в сила 63 наказателни постановления за общо 107 450 лв.