Раброво остава без детска градина

  • 03 октомври 2017, 13:32
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium rabrovo   dg

Раброво остава без детска градина, съобщи кметът на общината в Бойница Анета Генчева. Причината за закриването е липсата на деца.

За новата година са били записани само 2, но нито едно от тях не попада в подготвителна група. Двете ще заминат при родителите си във Видин и там ще посещават градина.

От една година забавачката в Раброво същесутва като филиал на градината в Бойница. Тогава е била закрита с решение на общинския съвет. Сега престава да съществува и като филиал. Не е изгодно да издържаме един учител за двете деца, обяснява кметът.

В Раброво намалява и броят на учениците. В основното защитено училище се учат около 40 деца, но повечето са от Видин и две околни села. Общината финансира пътуването им, както и храната им в ученическия стол. Заради това се намират деца, предимно от ромски произход, които избират това училище.

Раброво се намира близо до границата със Сърбия. Някога е било многолюдно, но в момента младите му жители са заминали за чужбина и големите градове на страната да търсят работа и по-добър живот.