Радев: Властта трябва да осъзнае, че крачи към пропастта

  • 26 юни 2020, 17:58
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%a0%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2 16

Властта трябва да осъзнае, че крачи към пропастта. Това заяви в Плиска президентът Румен Радев. По думите му, след като хиляди българи са емигрирали, сега страната ще бъде напусната и от бизнеса.

„Власта би трябвало да осъзнава, че крачи към пропаста. Защото кой нормален инвеститор ще вложи парите си в България, когато вижда че тук се погазва закона. Хиляди българи емигрираха, а сега и безнесът ще започне да напуска, след като вижда, че в ежедневието се погазва закона“, каза президентът.

Той коментира и острия си диалог с премиера и главния прокурор, както и срещата си с представителите на службите.

„Ежедневно чуваме декларации от прокуратурата как имат еднакъв подход - независимо от социално и обществено положение. Което наистина гали ухото, но тези думи ежедневно катастрофират в действителноста, защото виждаме как се прилагат субективен подход, двойни стандрати и по отношение на казуси, и по отношение на тяхното хвърляне в ширкото публично пространстов, или пък криенето“, каза още Радев.

Румен Радев отбеляза, че пред всяко управление има много рискове. „Но виждате, че ние имаме пробив в сигурността и то на управлението на държавата в лицето на министър-председателя. И по този начин България се разкрива в изключително негативна светлина пред света. Лепва се едно наистина позорно петно. И тук е мястото на службите именно, за да се изясни цялата тази ситуация, какви мерки могат да се предприемат, така че това да не се допуска. Защото такъв имидж на България навън ни представя едва ли не като мутренска държава и срива усилията и лишенията на цяло едно поколение за нашата евроинтеграция“, заяви президентът.

При посрещането си в старопрестолна Плиска президентът каза: "Това е свято място за всички нас, оттук започва България. Плиска е символ на величието на българската държава и нашата духовна мощ. Затова от уважение към нашите предци, аз мисля, че трябва да влагаме повече разум, просветеност и отговорност в дните си днес. Историята, която виждаме тук, ни задължава".

Държавният глава днес и утре е на посещение в Шуменска област. Преди да разгледа старините на Плиска, той посети Нови пазар. След това в "Двора на Кирилицата" присъства на тържественото откриване на паметник на големия възрожденски революционер и писател Захари Стоянов. По-късно на пл. „Възраждане" в Каспичан ще бъде гост на празника на града.

В съботния ден програмата на президента предвижда той да гостува в шуменското село Мадара, където ще разгледа едноименния археологически резерват.