Раднево чака пари за концесията от мините

  • 26 април 2016, 14:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 78ff c404

Общината в Раднево чака 12 млн. лв. концесионни такси от „Мини Марица изток“ ЕАД. Повече от две години обаче в местната хазна не е постъпила и стотинка от държавното дружество. Това обяви кметът д-р Теньо Тенев.


„Надявам се до няколко дни да ни бъдат приведени поне 7 млн. лв. от концесионната такса за добива на въглища. Тези пари са ни крайно необходими, за да се разплатим на свой ред с банките иначе сме с вързани ръце“, каза Тенев. На практика парите от концесионната такса формират близо 1/3 от бюджета на Раднево.


С 2,5 млн. лв. печалба приключи финансовата 2015-а година държавното въгледобивно дружество, но по сметките му няма пари защото повече от година американските централи „Контур глобал Марица изток-3“ и АЕне плащаха за получаваните въглища от трите открити рудника.


От вчера БЕХ ЕАД приведе на НЕК ЕАД и чрез него близо 1 млрд лв на американските центтрали по силата на сключеното през м.г. споразумение, като преди това ще се удържат дължимите на миньорите суми.


Освен на община Раднево зържавното „Мини Марица изток“ ЕАД-Раднево привежда концесионни такси още на общините Нова Загора, Гълъбово и Тополовград.


Още новини от Стара Загора и региона четете ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК