Раднево чака забавени пари от държавата

  • 03 април 2013, 11:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a14d7a061e3

Община Раднево все още не е получила концесионното си възнаграждение от държавата за втората половина на 2012 г. То се дължи по линия на дружеството Мини "Марица-изток", което добива добива въглища и съгласно Закона за подземните богатства и плаща концесионна вноска към държавата. Това пише в позиция, изпратена до медиите, кметът на община Раднево д-р Юлиан Илчев. 


Парите се чакат най-рано до среда на годината. Това закъснение със сигурност води до невъзможност за реализиране на на някои проекти, един от който на стойност 39 млн. лева е „Интегриран воден проект, ВиК с градска пречиствателна станция за отпадни води”, посочват от общината.


"Вложихме много усилия за одобряването им, а социалния ефект при евентуалното им проваляне би бил много негативен. Такова закъснение със сигурност торпилира цялата дейност по европроектите", обяснява градоначалникът. Tой изразявва тревогата си от лошото финансово състояние, в което се намира Мини "Марица-изток" ЕАД.


В друга позиция Илчев настоява за защита на въгледобивното предприятие. Той настоява за оздравяването му и допълва: "Считам за свой дълг да призова представителите на държавните институции да бъдат на висотата на своите отговорности и да не допуснат разрушаването на съграденото от нас и нашите родители!".


Междувременно стана ясно, че областният управител на Стара Загора Недялко Недялков е поставил въпроса за тежкото положение, в което се намира енергийният комплекс Мини"Марица-изток” на вчерашната среща на областните управители с премиера Марин Райков.


Ниското потребление на електроенергия доведе до спиране на част от мощностите на енергийния комплекс и това е проблем, който е приоритетен за мен, каза Недялков за Радио Стара Загора. Той посочи, че министър-председателят го е уверил, че се прави всичко възможно за справяне със създалата се ситуация.