Раднево с обновена библиотека

  • 20 юли 2017, 15:32
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%ba%d0%b0 %d0%a0%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%be

С официална церемония и водосвет за здраве на всички посетители и техните близки Общинска библиотека "Алдин Алдинов" в Раднево отново отвори врати. Тя бе основно реновирана и почистена в рамките на два месеца.

Зам.-кметът Светослав Маринов увери присъстващите, че общинското ръководство винаги ще подкрепя инициативите на работещите в културната институция. "Вярвам, че библиотеката ще продължи да следава поетия път, за да достигне набелязаните цели за повишаване ролята на книгата, четенето и информацията, в съответствие на съвременните европейски стандарти. А те са реално достижими, защото отдавна са станали жизнена кауза на целия колектив", категоричен бе Маринов.

Летоброенето на Общинска библиотека "Алдин Алдинов” в Раднево  започва през януари 1893 година заедно с основаването   на читалището. Чрез дарения на двеста тома книги от будни  и родолюбиви радневци се започва и библиотечната дейност. Като първи библиотекари се изявяват Миньо Марков, Иван Божинов и Георги Маслинков.

От 28.12.2009 г. с решение на Общинския съвет, Градската библиотека  е преименувана на Общинска библиотека ,,Алдин Алдинов“. Личността Алдин Алдинов беше живата история на Раднево. Работил като учител, участник във Втората световна война, награден с орден за военни заслуги, почетен гражданин на гр. Раднево, носител на наградата "Магда Петканова“

Общинската библиотека  е основно книгохранилище на региона с фонд 84 536 библиотечни единици, архив на краеведска литература и местен печат.

И днес фондовете на библиотеката продължават да се обогатяват ежегодно с нови издания, стремящи се да отговарят на съвременните търсения и да задоволяват нарастващите читателски интереси.