Раднево става умен град с облачно видеонаблюдение

  • 16 януари 2020, 15:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a0%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%be3

Светът става все по-взаимосвързан и от няколко години „умните” технологии са успешно интегрирани и в градската среда. Все повече български градове се трансформират в „умни”, като се дигитализират области като обществения транспорт, измерването на качеството на въздуха, сметосъбирането, паркирането, сигурността и много други. За тази смарт трансформация все повече общини се доверяват на А1 за свой партньор. В Раднево например компанията разработи, внедри и поддържа интегрирано решение за наблюдение на възлови места на територията на града. До момента А1 е внедрилa подобни системи и в Монтана, Перник и Казанлък.

Нуждата от повишаване на сигурността на населението е една от основните причини за изграждането на системи за интелигентно видеонаблюдение. По тази причина доста общини разчитат на технологиите, за да допринесат за спазване на реда и повишаване на безопасността на гражданите.

Решението на А1 в сферата на сигурността е системата за облачно видеонаблюдение A1 Video Security. Тя може да идентифицира регистрационни табели на превозни средства, да отчита броя на хората, които са влезли и излезли от даден обект. Също така тя дава възможност да се анализира концентрацията на хора в различни точки на определен обект, което е особено полезно за планиране на информационни знаци, които властите да поставят.

Системата сигнализира в случай на пресичане на виртуална линия или навлизане в предварително определена виртуална зона.

Сред последните реализирани проекти от А1 в сферата на умното видеонаблюдение, е проектирането и внедряване на интелигентна система за аналитично видеонаблюдение в община Раднево. Целта на проекта е предотвратяване на вандалски прояви на обществени места и повишаване на безопасността на жителите и гостите на града.

Системата осигурява на служителите от Общината постоянен мониторинг на възлови кръстовища, входно-изходни точки, публични пространства, благодарение на общо 112 камери, разположени на 37 локации на територията на града. Основно предимство на системата, изградена от А1, са аналитичните функции, които дават добри резултати за превенция.

Внедряването на интелигентната система за видео наблюдение, която действа в сътрудничество с правоохранителните органи, предлага и други ползи за местната власт и общност като цяло. Сред тях са това, че системата помага за предотвратяването на случаи на кражби, както и улеснява разкриването на участници в пътнотранспортни произшествия.

Системата притежава версия за наблюдение на персонален компютър, както и мобилно приложение за мониторинг в реално време. При възникване на инциденти оторизирани служители на общината получават аудио и визуални съобщения. Системата има възможност и за съхраняване на записи, които при необходимост могат да бъдат предоставяни на съответните държавни органи.

От А1 казват, че при реализацията на проекта са изградени индивидуални оптични трасета, които да обезпечават комуникацията между точките, в които са разположени камерите и центърът за мониторинг в реално време.

А1 предлага цялостно обслужване по проектирането, инсталирането и пускането в експлоатация на системата за аналитично видеонаблюдение, както и пълна софтуерна и хардуерна поддръжка. Системата A1 Video Security ползва IP камери от последно поколение и осигурява 24/7 достъп през мобилно и десктоп приложение. Всички известия се получават в реално време, а самите записи се съхраняват на облачен сървър с възможност за съхранение в два независими дейта центъра на A1 на две различни географски локации.

А1 реализира редица проекти в помощ на български общини да се превърнат в умни градове – сферите, в които компанията има внедрени решения засега са умно сметосъбиране, умно сградно и улично осветление, свободен достъп до интернет по програмата WiFi4EU (изграждане на обществени зони със свободен достъп до Wi-Fi мрежа), видеонаблюдение и други.