Райските птици и опосумите могат да изчезнат от Австралия

  • 07 януари 2020, 15:14
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 147881 660 370

Какви поражения нанасят пожарите в Австралия? Кои животнски видове са застрашени от изчезване завинаги? Как тези бедствия оказват влияние върху екосистемата и екоразнообразието на планетата ни? Отговорите на тези и още въпроси научихме от зоолога д-р Петър Берон. 

- Д-р Берон, какви и колко са загиналите животински видове в пожарите в Австралия?

- Смята се, че близо половин милиард животни са загиналите от огъня. Това не се случва за първи път в Австралия. През 2009 година също имаше гореща вълна, коята премина през континента и предизвика огромни щети, но не колкото сегашните. В засегнатите от огъня райони живее 2/3 от населението на страната - това са най-развитите райони. Това е една от петте зони в света с медитерански климат, с разообразна фауна и само там се срещат уникални животни. Изгаряйки евкалиптовите гори с евкалиптово масло - всички коали и други трудноподвижни животни са осъдени на смърт. Там има много други торбести видове, които обитават много малки ареали. Австралийците си пазят природата, въпреки това много от видовете са застрашени да изчезнат напълно.

- Освен коалите, кои други животински видове са застрашени от пожарите?

- Опосумите, които живеят по дърветата и всичките други животни, които са много бавни и се придвижват много трудно, са силно застрашени. Също така има много птици, които са под голяма заплаха. В Австралия живеят голяма част от райските птици. Има и много влечуги и земноводни, които не могат да се придвижат бързо. Огънят няма да ги пощади.

- А кои са застрашени от изчезване?

- Животните, които обитават малки ареали могат да изгорят.  50 хиляди квадратни километра са изгорели. Все пак има още много гори, които са останали. Борбата с огъня е много трудна. Въпреки това има много доброволци, които изнасят животните на безопасен район.

- В какво състояние са спасените животни? Как хората се грижат за тях?

- Хората пренасят животните в други райони, които не са засегнати от огъня, но самите те загубват къщите си и почвата. Но не само климатичното влияние е причина за бедствието. Има и пиромани, които нарочно подпалват земята. Такива вече са арестувани. Това е най-мащабното бедствие от пожари, което е познато в новата история и дано бъде овладяно по-скоро.

- На какво се надяват хората? Само дъждът ли може да ги спаси от бедствието?

- Тази нощ дъждът е започнал, съпътстващ с ураган. Но дали ще бъде достатъчно и дали ще бъде навреме - никой не може да каже. Атмосферата вече е замърсена с невероятни количества въглероден двуокис и частици. Австралийците ще положат всички усилия, за да могат да се ограничат щетите, колкото е възможно.

- Могат ли тези гори, съответно животински видове, да бъдат възстановени?

-  Евкалиптите растат бързо и ще бъдат засадени веднага. Но изгаря оригиналната австралийска гора с растения, които не се срещат никъде другаде. И без пожарите на много места тази гора се подменя от евкалиптите. Но освен коалата, която яде евкалиптовите листа, те са много бедни на биоразнообразие и не могат да заменят оригиналната гора, която си отива.

- През 2019 г. имаше огромни пожари и в Сибир, и Амазония. Как тези явления оказват влияние върху екосистемата и екоразнообразието в света?

- В Сибир са унищожени огромни количества от тайгата, която е със сравнително малко биоразнообразие. Но в Амазония живеят огромен процент от световните видове в Бразилия. И ако тези стотици нарочно запалени пожари обхванат голямата тропическа гора ще бъде истинска катастрофа. Най-лошото е, че това се поощрява от правителството на Бразилия. А тази гора принадлежи на цялото човечество. Това са близо 5 милиона квадратни километра от световните гори.

Снимка: Канал 3