Раковски празнува 50 години от основаването си

  • 02 февруари 2016, 13:18
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 aca9 97cf

От няколко дни град Раковски празнува 50-годишнина от своето основаване. Кулминацията на празненствата ще се състои утре с поредица от церемонии и събития. Празникът ще започне в 15.30 часа с тържествено издигане на знамената на България, Европа и Раковски. След това от 16 часа ще се проведе тържествена литургия отслужена от епископ Георги Йовчев. Жителите на града ще се радват и на концерт, който ще започне в 18 часа.


„Очакваме десетки граждани да се включат в тържествата послучай 50-годишнината на град Раковски! Поканени са и много общественици сред които и зам.-председателят на Парламента”, коментира зам.–кметът на града Божидар Стрехин пред TNS.bg.


Градът е създаден през 1966 година от сливането на три села - Генерал Николаево, Секирово и Парчевич. Земите на града са били населени с български павликяни, приели католицизма. Докато към 1650 година почти всички живеещи в Северна България български павликяни били вече приели католицизма, то в южната част на страната този процес едва започвал. В резултат на преселения от Северна България, католическата общност в Раковски в периода между 17 и 19 век, бележи значителен демографски ръст. На територията на днешния град се появява още едно село – Алифакъх (днес квартал Парчевич), което носи името на известен лечител-турчин.