1435318673
Oбщина

Раковски

ВИЖ общините (18 общини)

Община Раковски е разположена в Южна България, североизточно от град Пловдив.

Обединява шест населени места. На територията на община Раковски се намира първата индустриална зона в България. Град Раковски е създаден през 1966 година от сливането на три селища - Генерал Николаево, Секирово и Парчевич.

Първите следи от човешка цивилизация на територията на община Раковски са от медно-каменната епоха. Тогава възниква първото селище край село Секирово. На 2 км югоизточно от града има развалини и римски път. Археолозите продължават да откриват оброчни плочки на тракийския бог Херос и много сребърни монети от II и III век.

Град Раковски е създаден от българи павликяни, преселници от югоизточните райони на Византия, изповядващи една от най-значимите ереси в средновековния свят. През ХVII век те приемат католическото вероизповедание.

Днес на територията на Раковски и останалите селища са изградени четири католически храма и пет православни църкви. Заедно с тях действат женският манастир “Сестри Бенедиктинки” и мъжкият манастир “Максимилиян Колбе”. Католическият храм “Пресвето Сърце Исусово” в Раковски е вторият по големина на Балканите след катедралата в Загреб.

В община Раковски функционират осем читалища, които не само съхраняват духа на утвърдените традиции, но и създават нови събития.

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри “Кукове” - Раковски, се провежда ежегодно и е най-значимата и масова културна проява в региона. Община Раковски е член на Федерацията на европейските карнавални градове /FECC/ със седалище Амстердам, Холандия

Традиция за общината е и ежегодният празник на виното “Винария - Трифон Зарезан”, когато най-добрите винари представят произведеното от частни лозови масиви вино, както и Майските културни празници.

В село Белозем, община Раковски, се превърна в традиция “Фестивалът на белия щъркел”, който се провежда в началото на месец май. През 2005 година Белозем е обявен за “Европейско село на Белия щъркел” от Фондация Европейско природно наследство (EURONATUR) - Германия.

Всяка последна седмица на месец август в с. Белозем се организира Международен християнски младежки фестивал.

От 2002 година в град Раковски се провежда Международен футболен турнир за деца, “Обединени от футбола”.

Официален празник:

3 февруари

КОНТАКТИ:

Адрес: 4150 гр. Раковски, пл .“България”

Тел: 03151/2260

факс: 031512361

oa@rakovski.bg

rakovski.bg