Расте броят на плевенчани с персонален код от НАП

  • 20 юли 2016, 12:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 71a3 cd56

Данните за област Плевен показват, че през настоящата година нови 1 717 клиенти на офис на НАП Плевен са получили Персонален идентификационен код (ПИК). Той е безплатен и безсрочен и се издава в офиса на НАП по постоянен адрес. В сравнение с предходните години през тази кампания в Плевен е отчетен сериозен ръст на подадените с ПИК от физическите лица годишни данъчни декларации за доходи придобити през 2015 година - 2 057 клиента на офис Плевен са подали своята данъчна декларация с ПИК и са имали право на 5% облекчение от дължимия данъка за довнасяне.


Общо за страната от началото на година 6.5 милиона справки са направили с личния си персонален идентификационен код (ПИК) клиентите на НАП, сочи статистиката агенцията. Най-често - близо 2 милиона пъти той е използван за проверка за задължения през първото шестмесечие на годината. Справка за осигурителния доход клиентите на НАП са направили 550 хиляди пъти, а за извършените плащания към НАП – 750 000. В същия период по интернет с ПИК в НАП са подадени общо 283 000 декларации, като 83 000 от тях са годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица, а най-много - 114 000 броя са подадените осигурителни декларации образец 1.


С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на Агенцията, като вече са достъпни още две нови електронни услуги на НАП. Самоосигуряващите се лица ще могат да подават две нови заявления – за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.


С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, като например електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси на някои общини. Повече информация за това какви услуги предоставя НАП с ПИК, можете да видите в информационното видео, публикувано в официалния канал на приходната агенция в YouTube.