Расте интересът към обучението по автомобили и механика

  • 20 юли 2020, 11:15
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%83%d1%81%d1%8f

Инж. Мария Петрова е директор на единствената професионална техническа гимназия „Васил Левски“ във Видин, която подготвя специалисти за производството, от 2016 година. Преди това е преподавала двигатели с вътрешно горене в тогавашния механотехникум, на основата на който възниква новото училище.

- Г-жо Петрова, преодолява ли се увлечението към модерните специалности – компютърни науки, мениджмънт, маркетинг и т.н. за сметка на тези от реалния живот? Не много чисти, но нужни?

- През предишните години много от нужните специалности бяха изоставени. В склада на нашата гимназия още държим стругове и фрези, които са ненужни, защото няма обучение за стругари и фрезисти. Закриха се цели училища с работнически специалности. Например във Видин имаше строително училище, което през 2016 се сля с нашата гимназия. Все още имаше подготвени кадри от предишни години и липсата на нови не се усещаше. Сега обаче липсата им се проявява осезателно. Казват, че във Видин е проблем да намериш водопроводчик, който да ти ремонтира инсталацията, защото „ВиК“ отдавна не се учи в средно училище.

- Във вашата гимназия какви кандидати постъпват, по какво се учат?

- Най-желаната специалност е автомобилна мехатроника. Подготвяме монтьори на автомобилна техника и техници на транспортна техника. Тези кадри са нужни за всеки автосервиз, особено за представителствата на автомобили – световни марки. В края на всяка година ми звънят шефове на такива автокъщи и сервизи и ми искат по двама-трима подготвени специалисти. Те обаче са хора със стабилна специалност – при нас са научени на съвременна диагностика на автомобила, боравят с електроника, компютри. Вече има автомобили с 9 компютъра, две трети от цената им правят точно те. Има опции автомобилът сам да избира маршрута си, безпилотно движение и т.н.  В нашата гимназия готвим специалисти точно за тези процеси. Имаме и възможтост да обучаваме по работа с компютърни мрежи, базови елементи да се свързват в мрежа. Работим по проект за лабораторни макети за електронно обзавеждане на автомобила. Те са скъпи, защото дават възможност при диагностика да се открива повреденият елемент от електронното обзавеждане.

- Възкръсват ли старите специалности като стругаро-фрезисти?

- Не. От завода за помпи във Видин често питат за завършващи тази специалност, но кандидати нямаме. Бизнесът изпитва нужда от такива кадри, а скоро тя ще стане и по-голяма. Просто, защото досегашните вече си отиват, а нови постъпления няма. Младите хора още ги смятат за непрестижни и не ги предпочитат.

- Коя от другите специалности също е на мода?

- Строителството. Особено сухото – облицовки и настилки. Млади хора завършват и заминават за чужбина, където такива кадри също се търсят.Имахме един ученик, който се специализира в тази област и се класираше на призови места на национални състезания. Поддържам връзка с него. Сега живее в село Горни Лом, но ми казва, че има толкова много поръчки отвсякъде, че не смова да ги изпълнява. Това означава, че има нужда от такива кадри, но добри и сериозни. В тази специалност започнаха да постъпват и момичета.

- От какви други кадри има нужда животът?

- Има нужда от строителни техници трета степен. Но от тях се иска разработка на проектите, които изпълняват, а това ги затруднява. Днешните момичета и момчета избягват такива специалности, те търсят по-лесните.

- Какво пречи на по-доброто обучение по тези непрестижни, но толкова нужни специалности?

- Остарялата материална база. В гимназията нямаме нова, съвременна техника. Водим учениците в сервизите, а там собствениците не ги допускат до стендовете, например. Страхуват се да не ги повредят, а един струва 30 000 лв.

- Кои от промените в професионалното образование са полезни за младите хора?

- Това, че могат да вземат документ за квалификация втора степен след завършване на 10-ти клас. Но малко от учениците се възползват от това. С такъв документ те могат да започнат работа. Срокът беше до 27 юни, но нито един ученик от нашата гимназия не пожела такъв вариант. Продължават да учат и след 12-ти клас да вземат документ за квалификация първа степан. Зная,че в земеделската гимназия на град Дунавци, където имат специалност горски работник, има кандидати за завършване след 10-ти клас.

- Във Видин откриха ВУЗ, където се учат и вашите специалности. Възползват ли се учениците ви от него?

- Да, този ВУЗ е за нашите ученици. Те са от обикновено по-бедни семейства, учат при нас и продължават в университета. В противен случай едва ли биха могли да продължат обучението си.