Расте интересът за издаване на персонални кодове в Кърджали

  • 17 ноември 2014, 13:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5464b83d67943

Само през октомври в офиса на НАП в Кърджали са издадени безплатно 215 персонални кодове. Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения, обясняват от офиса на приходната агенция в Кърджали.


В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател.


Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.


През 2015 НАП ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с персонален идентификационен код (ПИК), обещават от приходната администрация. Работата върху най-новата електронната услуга продължава, но преди пускането й трябва да бъдат приети законодателни промени, които да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез ПИК, а не само с електронен подпис.