Расте трафика на бежанци през Старозагорско

  • 23 април 2015, 09:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 532c673bcc6db

Трафикът на бежанци през Старозагорска област е нараснал значително в сравнение с 2014 г. Това стана ясно след днешното заседание на областния съвет по сигурността. За цялата минала година в Старозагорско са били засечени общо 35  нелегални бежанци, а за първите три месеца на 2015 г. те са 46, съобщи шефът на областната дирекция на МВР Иван Чолаков. Това са основно преминаващи през областта чужденци, предимно сирийци и граждани на други близкоизточни и африкански страни, обикновено без документи.


Последният случай на незаконен трафик на бежанци през Старозагорско, засечен в началото на седмицата, за малко не завърши трагично. Товарен автомобил Форд със хасковска регистрация, превозващ 20-ина емигранти, спука гума на автомагистрала „Тракия“ край Чирпан и само страничната мантинела е попречила на камиона да се преобърне. Трима от бежанците пострадаха по-сериозно и бяха настанени за лечение в университетската болница в Стара Загора. Шофьорът зарязва колата, а останалите 14 чужденци се разбягали наоколо, но са задържани по-късно. Девет от тях са афганистански граждани, трима – сирийци и двама – иракчани. Установен е и шофьорът, превозвал бежанците – 26-годишен мъж от Харманли, който още се издирва, добави комисар Чолаков.


За сметка на нелагално преминаващите, броят на бежанците със хуманитарен статут в областта през тази година е намалял драстично в сравнение с 2014 г -  от 237 на 12. Значително по малко са и чужденците със статут на бежанец – 208 срещу 554 през миналата година.


В Старозагорска област има стратегически обекти от национално значение – във военно-промишления комплекс и енергетиката, и засиления трафик на бежанци крие измвестни рискове, призна старозагорският губернатор Георги Ранов. Той обаче увери, че безопасност и сигурност на тези обекти, както и на гражаданите е гарантирана. Това е потвърдило и днешното заседанието на областния съвет по сигурността