Равният достъп до образование не може да е корупция

  • 08 август 2019, 12:45
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%98%d0%bb%d0%b8%d0%b9%d1%87%d0%be %d0%9b%d0%b0%d1%87%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b82

Преди дни кметът на Кнежа разпространи гневна позиция в социалните мрежи в отговор на действия на комисията за противодействие на корупцията, която проверява него и общински съветник по сигнал на опозиционни политически сили. Поводът – техните деца посещават на равни с другите начала безплатните в общината детски заведения. На друг съветник за същото провинение вече е наложена и глоба.

Корупция ли е да управляваш община, докато имаш деца, които се ползват наравно с другите предоставените публични услуги, и как разчита сигналите срещу него в навечерието на местния вот, споделя пред Kmeta.bg кметът Илийчо Лачовски. 

- Г-н Лачовски, в емоционално обръщение в социалните мрежи съобщихте за сигнал срещу Вас в КПКОНПИ? Какъв бе поводът за него?

- Преди почти 2 години по мое предложение общинският съвет в Кнежа прие яслите, детските градини и млечната кухня на територията на общината да са безплатни за всички деца. Поводът за тази социална реформа бе желанието ми да осигуря реален равен достъп до образованието. В нашата община има домакинства с много нисък социален статус и самотни майки с доходи, които не позволяват да се отделят около 40 лева месечно, за да посещава сина или дъщеря им детско заведение. В семействата с повече от едно дете ситуацията е още по-трудна. С екипа ми направихме проучване и решихме, че това е пътят да повишим посещаемостта в детския заведения и почти 2 години по-късно резултатът е налице – пълни забавачки и в града, и в селата от общината. Ще дам пример със село Бреница. Там завършва „випуск” от 22 деца. Това е един цял първи клас! Преди години посещаемостта навсякъде, особено в селата, бе притеснително ниска. Сега дори наемаме повече персонал за детските градини.

Когато направих това предложение, аз на практика инициирах промени в Наредба, която по същество е подзаконов нормативен акт. Съответно съветниците не са гласували индивидуално – децата на този или онзи да посещават забавачка безплатно, или само в определена детска градина да се влиза без пари. Няма такова нещо. Решението имаше за цел дългосрочен социален ефект, по-добро ангажиране на деца от ниски социални слоеве в образователния процес и, пак казвам, реален равен старт за всички. Предложението ми се прие от общинския съвет, именно заради очаквано добрия ефект за местната общност.

Реално погледнато, почти всички съветници имат деца или внуци, които посещават детските заведения. Включително представители на опозицията. Тенденциозно обаче те започнаха със сигнал срещу представител от ГЕРБ. Неговото дете посещава детска градина и комисията констатира конфликт на интереси. Преди месец му наложи и глоба в баснословен, според мен, размер. Правейки това, КНПОНПИ на практика установи прецедент, който окриля местната опозиция. В резултат вече са входирани още два сигнала – срещу още един съветник от ГЕРБ и срещу мен. В момента тече проверка.

- Притеснява ли Ви тя с оглед на вече фактическия акт срещу съветник в града?

- В никакъв случай. За мен ситуацията е абсурдна. Просто не е справедливо да се атакуват съветници по този начин. От това страдат не само те, а и общинският съвет като орган, който трябва да търси пътища за подобряване на жизнения стандарт на населението.

- Запознат ли сте дали има аналог подобно решение на комисията в други български общини?

- Не съм. Надявам се да няма, защото ако се процедира така, как въобще може общинският съвет да работи ефективно в полза на общността? Какво става, ако утре направим безплатни занимания за деца по спорт, например? Ако асфалтираме улица, която минава пред нечий дом? Ако ремонтираме водопровод, и после пием от водата? Подобен акт на държавата на практика връзва ръцете на общинския съвет и внушава безумната идея, че трябва да избираме в местния парламент или в администрацията хора без деца, без лични бизнес постижения, по възможно безработни до момента, които да нямат никакви контакти и интереси, но някак си да са компетентни да решават важни за хората въпроси. Абсурдно е! Чудя се как тогава се позволява на депутатите да решават въпроси като субсидиране на висши учебни заведения или деца таланти? Нима те нямат деца, внуци, племенници или изобщо познати, които се обучават в конкретните училища и ВУЗ-ове?

- Предвид наближаващите местни избори, считате ли тези сигнали за политическа атака?

- Мисля, че това е отвъд съмнение. Предвид че от безплатните забавачки се ползват всички семейства от почти 2 години насам, а въпросът се повдига 3 месеца преди вота, всеки може да събере 2 и 2.

Не това е проблемът според мен. Притеснен съм от факта, че промяна в подзаконов нормативен акт, която касае бъдещето на нашата община и респективно – на страната, доколкото образованото население е гарант за прогрес, се разчита като корупционна практика, защото някой има дете. Сигнализирали сме органите на реда за доста по-сериозни прояви на злоупотреба с власт.

Неотдавна например установихме, че кмет на село като длъжностно лице е прибрал над 15 000 лева от дарения, издал е фалшиви квитанции, което е установено чрез надлежен одит, и предадохме всички данни на прокуратурата. Впоследствие се оказва, че същият кмет се оправдал, че освен тези пари, ползвал и лични за организация на мероприятие и затова обвинителите преценили, че престъпление няма. Нека обществото прецени кое е по-престъпно – да имаш дете, което посещава безплатна детска градина заедно с всички останали в общината, или да фалшифицираш документи и да разходваш дарени за общността пари непрозрачно?!

- Можем ли да обобщим ефекта от въвеждането на безплатен достъп до детските заведения в общината? Какво промени мярката, заради която тече проверка срещу Вас?

- В нашата малка община детски заведения към днешна дата посещават над 600 деца. Отделно 185 се хранят безплатно в млечната кухня. Това, между другото, е пропуснато в сигнала срещу мен, защото моите деца са вече над възрастта за ползване на тази услуга.

Как да обобщим ефекта ли? Повечето общини се хвалят, че дават еднократна помощ за новородени в размер на 300, 400 или 500 лева. След това тези семейства сами трябва да търсят средства, за да обучават и хранят децата си. Ние осигурихме реален равен достъп до образователни институции на всички деца до навършване на 7-годишна възраст. Ако приемем, че таксата за забавачки беше 35 лева месечно, на годишна база това означава помощ за едно дете в размер на 420 лева! Без да броим безплатната млечна кухня. Сами можете да разберете какво означава това за една северозападна община, в която немалка част от населението живее в лишения и с доходи, далеч под средните за страната. На места посещаемостта на детските заведение скочи с 20 – 30 %. Това са деца, които утре, живот и здраве, ще идат на училище, подготвени за образователния процес и далеч по-лесно ще се впишат в обществото.

Цинично е, че подобна мярка се разчита като корупция в България. Искам да вметна, че семейството ми никога не е получавало детски добавки, защото доходите ни винаги са надхвърляли определената граница. Това означава, че моите данъци са отивали в помощ на нуждаещите се семейства. А сега, според някои, аз съм се бил облагодетелствал, защото имам деца, които изпращам на детска градина, която органът за местно самоуправление решил да направи безплатна в полза на всички семейства от общината.

Не знам какво трябва да очакваме, предвид че продължава обновяването на детски заведения в общината. От началото на мандата ми изцяло ремонтирахме ДГ „Огнян Михайлов”, ремонтирахме тази в село Еница, помогнахме не само за оцеляването, а и разрастването на тази в Бреница. Ремонт до дни стартира в ДГ „Звездица”, а в яслата вече тече. Ще има и ново оборудване за кабинетите и занималните. Нима трябва да се притесняваме, че работим, печелим и изпълняваме проекти, които дават по-добри условия за отглеждане и обучение на децата ни? Искрено се надявам да не е така и в КПКОНПИ да преразгледат решенията си, защото според мен те са откровено непрофесионални.