Разчисват трасето на Е-79 за разширение

  • 19 май 2019, 19:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%94%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%be

Комисията за земеделските земи към земеделското министерство утвърди трасе за проектирне на изграждането на път Е-79 – Видин – Ботевград, съобщиха от областната администрация. Собственици на имоти от общините Макреш, Грамада и Ружинци не са възразили срещу  частичните изменения в подробните устройствени планове и първоначалният вариант влиза в сила.

Документацията  по измененията ще бъде внесена в Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика за разглеждане и приемане.

Трасето засяга 493 798 кв. м земеделска земя.  От община Ружинци то излиза от област Видин и преминава в област Монтана, където ще последват същите процедури.

Ремонтът и модернизацията на пътя Видин – Ботевград е най-наболелият въпрос за осигуряване на лесен достъп до Видин. Той стана особено актуален след пускането на Дунав мост 2, когато по Е-79  тръгнаха хиляди тирове и автомобили. Интензивното движение разбива цели участъци, а  през населените места застрашава хората  и къщите им от напукване. Модернизацията на пътя е приоритет №1 на държавната власт, обясниха от областната администрация.