Разглеждаме експонатите в Шуменския музей с QR код

  • 12 май 2017, 07:00
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium suveniren bilet2

Система за бърз достъп чрез така наречените QR кодове в централната си експозиция функционира вече в регионания исторически музей в Шумен.

На някои от най-забележителните експонати са поставени стикери, които чрез сканиране със смарт устройства дават достъп до допълнителна информация и изображения на съответния предмет и обекта на неговото местонамиране.

QR кодовете са разположени във всички експозиционни зали на музея и чрез съвременните технолигии и тенденции осигуряват още една възможност за запознаване с богатото културно-историческо минало на Шуменския регион.

Подобен достъп до информация е осигурен и чрез новите сувенирни билети в двата национални историко-археологически резервата „Плиска” и „Мадара”.

С новото си въведение Регионален исторически музей – Шумен посреща Преглед на музейните анимации. В два панела – теоретичен и практически ще бъдат проследени дейностите, съпровождащи стандартното експониране на артефакти в различните музеи в цялата страна.

Официалното откриване е на 12 май в 13.00 часа в музея, а на 13 май в парковото пространство, в непосредствена близост до музея, ще бъдат показани музейни анимации. В 21.00 часа, на същото място, ще бъде представен фолклорният спектакъл „Не ходи там след залез слънце”, разработен по мотиви от народни вярвания.