Разград отговаря на София с контратакса „софийска кола”

  • 03 декември 2015, 16:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 6a13 882d

Общински съветници от Разград заплашват с контра налог ”софийска кола”, ако в столицата бъде въведена такса „Перник” за автомобили от провинцията.


„Ако по необясними за мен причини се приеме предложението на бизнесорганизациите, в Разград ще приемем рецпрочни мерки. Ще обложим с данък всяка кола, камион, ремарке, което преминава през града с регистрационна табела, различна от разградската. Това обяви съветникът от Реформаторския блок  в  града Иво Димитров, който е председател на постоянната комисия по транспорт в местния парламент.


Съпартиецът му Джипо Джипов го подкрепи, заявявайки, че подобна таса е дискриманационна и няма нищо общо с действителонст през ХХІ век. „По света падат границите между държавите, а у нас се говори да се въвеждат граници между градовете, недоумява той.


Двамата сини общинари обясниха, че ще искат ако бъде въведена такса „софийска кола” в Разград, тя да влиза в специален фонд, от който да се възмездяват  разградските шофьори, пътували с кола до столицата и  обложени задето са паркирали по софийските улици.


София е не просто столица, тя е център на икономическия, културен и социален живот в държавата.  На хората от   цялата страна се налага да пътуват до там по бизнес дела, за да отидат на лекар, да запишат в университет децата си.  Гражданите от провинцията не са крепостни селяни, за да бъдат наказвани, задето напускат с кола родното си място, заявиха в заключение разлютените разградски общинари.