Община Разград е разположена в Североизточна България, част от област Разград. Общината се състои от 22 населени места. Административен център е град Разград. Община Разград е разположена по поречието на река Бели Лом в посока югоизток-северозапад, в централната част на Североизточна България, на 60 км от Русе, 130 км от Варна, 55 км от Шумен и 36 км от Търговище.

Разград е наследник на римския Абритус (руините му са край града), който пък е възникнал на мястото на тракийско селище с неизвестно име. Върху останките на разрушения от нашествията, вече византийски град, възниква средновековното българско селище Хръзград (Хрисград). През 1388 г. пада под турска власт. От 1573 г. Разград е вакъфско селище и постепенно става занаятчийски център. Отглеждани били и копринени буби. Още от XVI век в него имало търговска колония от Дубровник. Развива се като типичен ориенталски град. Постепенно и тук се заселват българи от околните села и променят етническия му облик.

Най-известните забележителности на територията на Разград са храмът "Св.Николай Чудотворец", часовниковата кула, която е символ на града, Археологически резерват Абритус ( в местността Хисарлъка), Тракийската гробница край с. Свещари, включена в списъка на ЮНЕСКО.

Официален празник:

28 януари

КОНТАКТИ:

Адрес: БУЛ."БЕЛИ ЛОМ" №37А, 7200 РАЗГРАД
ТЕЛ: (084) 660 091, 660 092
ФАКС: (084) 660 090
E-MAIL: obshtina@razgrad.bg    
www.razgrad.bg