Разкриха печатница за фалшиви документи в Шумен

  • 12 април 2019, 17:27
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium 190411 falsh ld shumen 18

Разкриха печатница за фалшиви документи в Шумен. Цялото производство въртял 33-годишен шуменец с инициали В.П., като снабдявал чужденци с български паспорти и лични карти.

За случая днес пресконференция дадоха директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим и прокурор Емилия Янчева от Районната прокуратура в града.

"Мъжът е направил в дома си нещо като частно паспортно бюро. Работил е сам, а продукцията му е с много високо качество", обясни ст. комисар Расим.

В.П. бил наблюдаван дълго време. Решили да го задържат в момент на предаване на стоката. На 10 април вечерта, малко след 19 часа в сряда на бензиностанция в Шумен била извършена полицейската операция. Към 33-годишния шуменец се приближил мъж на 48 г. също от Шумен, на който В.П. предал пакет. Предаденият пакет бил конзола Плейстейшън. Когато я разглобили в управлението се оказало, че в играта има два комплекта - лични карти с червени паспорти на мъж и на жена.

При извършения оглед документите се оказали по последен образец били трудно различими от истински. Последвало претърсване в имоти в Шумен и село край града, ползвани от 33-годишния шуменец. Намерени били множество документи за самоличност – български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента обособено като „паспортно бюро“ е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност. Намерени били над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, матрица, бои, мастила. Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи. Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл. Фалшивите лични карти и паспорти били изработвани от 33-годишния шуменец. Ползвал е материали, част от тях продаващи се легално, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност. В имот в шуменското село Салманово освен принтери и техника за печат са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви нарко тест реагирала на марихуана. В.П. от Шумен бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 308 ал. 3, чл. 354 а ал. 3 и чл. 308 ал. 7 от НК продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на прокурор на В.П. е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Ще се иска и постоянен арест. 

Снимки: ОД на МВР Шумен