Община Разлог се намира в Югозападна България и е част от Благоевградска област. Разположена е в центъра на Разложката котловина, между три планини - Рила, Пирин и Родопите. Тук са разположени големи части от националните паркове “Рила” и “Пирин”.

Разлог в миналото е известен като Мехомия. По предание в далечното минало на това място тракийски пълководец е извоювал победа и в чест на тази победа образуваното тук селище нарекъл Мео Мия, което на тракийски означава “моя победа”. През 1925 година градът е преименуван на Разлог.

Тук през ХVIII век Рилският манастир открива метох.

Църквите “Свето Благовещение” и “Свети Георги”, градският музей в Парапуновата къща, валявицата на река Язо са част от множеството местни забележителности. На територията на община Разлог могат да се видят останки от тракийско светилище, антично селище, некропол, руините на раннохристиянска църква, както и основите на три средновековни църкви. Тук са намерени и 3 големи мраморни плочи с релефна украса, свързани с култа към слънцето. Най-старите находки, открити до момента в Разложката котловина, са от землището на село Елешница и могат да се видят в местния музей.

На територията на община Разлог се намира и село Баня, богато на топли минерални извори. Най-големите туристически атракции, популяризиращи древната традиция на балнеологията в региона, са двете стари бани в селото - “Турската баня” и “Старата Римска баня”, запазени и до днес.

Целогодишно община Разлог е домакин на различни събития. Началото на годината по традиция поставя Кукерският фестивал “Старчевата”. За събора на народното творчество “Пирин пее” в местността Предела се събират хиляди изпълнители от Югозападна България.

Изложението на местни производители е единственото по рода си събитие в региона, чиято мисия е да открива и популяризира всичко, което се произвежда на територията на община Разлог.

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

24 октомври

 

КОНТАКТИ

2760 гр. Разлог

ул. “Стефан Стамболов” №1

тел.: 0747/80095

факс: 0747/80081

email: ob_razlog@bcmesta.bg

www.razlog.bg