Разправията за маските е контрапродуктивна

  • 27 октомври 2020, 09:25
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%87%d0%b5%d0%b2

Д-р Антон Койчев, д.м.н. е председател на комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет. Главен асистент в Катедра по обща хирургия в Медицинския университет.

- Д-р Койчев, кметът Йорданка Фандъкова вече обяви, че се затварят нощните заведения в София за две седмици във връзка с повишените случаи на зараза с COVID-19. Да очакваме ли и други рестриктивни мерки?

- Ако има още по-сериозно повишаване на броя на новооткритите случаи на заразени с COVID-19, ако се увеличат тежките случаи, сигурно би могло да се мисли по този въпрос. Но тези решения се взимат на база на решения на Общинския щаб, който е в пълна координация с Националния щаб. Трябва да постигнем частична изолация и затова се налага да се върнем към някои от мерките, които взехме по време на пика на заразата през пролетта.

- Има ли друго обяснение за увеличаване на случаите на новозаразени извън това, че се очакваше втора вълна заради по-студеното време?

- Факт е, че увеличаването на новозаразените случаи се очакваше и това беше изговорено многократно. Факт е също, че и големият брой новозаразени се дължи на все по-широкото тестване. Трябва да се обърне обаче внимание дали се увеличават тежките случаи, при които се налагат интензивни грижи, защото именно тези случаи поставят под опасност здравната система. За увеличаване броя на новозаразените допринася и това, че голяма част от хората, особено по-младите, подценяват болестта. Част от тях смятат, че са безсмъртни, а е доказано, че те могат много леко да изкарат болестта, но са носители на заразата и могат да я предадат на възрастни хора, за които тя да има фатален изход. Затова е важно в обществото да има отговорност не само към собственото здраве, но и към здравето на другите.

- Как ще се отрази на здравето на болните хора спирането на плановите операции за две седмици?

- Единственото по-притеснително е как ще се отрази на онкологичните заболявания, ако този период продължи прекалено дълго. Спешните случаи ще бъдат поемани и има организация това да се случва. Нямаме забрана за тези случаи. Забраната е за случаите, които търпят изчакване. Нека уточня, че ние в момента не сме в катастрофално положение, както някои се опитват да изкарат ситуацията.

- Има ли достатъчно легла, лекари и медицински перснол в столицата, ако по-тежките случаи се увеличат?

- В София вероятно ще можем да се справим с цената на изтощение, но не така стои въпросът с по-малките общини. Коронавирусът осветли един сериозен проблем, който започна още от 2002 г. и той се състои в това, че някои специалности бяха неглижирани, нарушиха се регионалните баланси в разпределението на специалисти и тази криза само показа размерът на този огромен проблем. Искрено се надявам ситуацията да се промени и да има реформа, която да започне от медицинското образование, следдипломната квалификация и разпределението на кадрите.

- Доколко са ефективни маските и къде трябва те да се носят?

- Носенето на маски е едно от най-важните условия, които трябва да се спазват, то е сред най-леките мерки. Аз не виждам защо изобщо трябва да има дебат относно носенето на маски. В известен смисъл тези разправии са контрапродуктивни, защото се хаби ненужна обществена енергия за неща, които са отдавна доказани  – социална изолация, хигиена носене на маски. Тези мерки предпазват.

 

Финалът на националния конкурс „Кмет на годината“ 2020 наближава. Гласувайте за своя кмет до 29 октомври на kmetnagodinata.bg.