Разселват 100 елена в Източните Родопи

  • 25 ноември 2020, 16:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium hirsch 3217239 960 720

С група от 12 лопатара, разселени край Кърджали, започна есенният сезон за разселване на елени в защитените зони в Източните Родопи.

Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа и представители на местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района. Следващите месеци се планира в Източните Родопи  да се разселят общо до 100 елена, съобщават от Съюза на ловците и риболовците в България.

Целта на фондация „По- диви Родопи“ е еленът лопатар да бъде възстановен изцяло в Източни Родопи. През последните пет години в района са разселени над 400 елена лопатари и 50 благородни елена в сътрудничество с НЛРС-СЛРБ и местните ловни сдружения от Кърджали, Харманли и Крумовград.

Важната роля на елените лопатари е да поддържат мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион. Остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Освен това тези прекрасни животни правят Източните Родопи по-привлекателни за туристи, а така се увеличават и доходите на местното население.