Разселват бременни зайци в Кюстендилско

  • 23 февруари 2021, 19:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium hare 4368001 960 720

С разселване на диви зайци се зае ловно-рибарско сдружение „Елен” – Кюстендил.

От сдружението уточняват, че в района на Коняво са пуснати два мъжки и два женски заека, като предстои да разселят още поне 20 бройки.

„Преди няколко дни на територията на ловната дружинка в с. Коняво разселихме 4 диви заека – два женски и два мъжки. Купихме ги по 140 лв. бройката. Зайчетата ни бяха докарани от ЛРС- Пазарджик с техен транспорт. Районът на Коняво е много подходящ, с типични местообитания за зайци. За да ги опазим, председателят на дружинката Красимир Кирилов организира хората си да дават дежурства. Вечерно време 3-4- ма души обикалят района, за да не станат жертва зайчетата на лисици, чакали и бездомни кучета. Издал съм на ловците от Коняво и разрешителни за отстрел на хищници и се надявам зайците да оцелеят”, каза пред Съюза на ловците и риболовците в България Венко Калинчев – ловен специалист в кюстендилското сдружение.

Калинчев подчерта, че зайкините са доставени заплодени и скоро ще имат малки.

„Аз съм в ЛРС-Кюстендил от 1978 г. и оттогава досега не е правено разселване на зайци. Тъй като в района има местни зайци, мисля, че с кръстоска ще постигнем едно опресняване на кръвта. Това нещо ние го постигнахме преди години при яребиците. Можем да се похвалим, че те значително увеличиха популацията си, а бяха почти изчезнал вид“, каза ловният специалист.

От сдружението имат намерение наесен да купят още 20 заека, които да разселят най- късно през пролетта на 2022 г. Смятат да ги вземат отново от Пазарджик. В края на февруари или началото на март тази година пък планират да разселят около 300 яребици, каквито купуват обикновено от Сливен.