Разследват болница без ток заради смърт

  • 30 октомври 2012, 09:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0720d0f69e

Пълна мистерия забули случаят с починала 80 годишна жена в реанимацията на пазарджишката многопрофилна болница при спирането на тока. Ръководтвото на лечебното заведение на няколко пъти даде доста противоречиви обяснения за случилото си - веднъж каза, че става дума за планирано изключване, след което обаче замълча.


От енергодоставчика опровергаха за плановото спиране и добавиха, че над 40 минути не е имало ток, заради авария. „Това е случайност, жената е на 80 години с тежка сърдечна недостатъчност и лежи два месеца. Въпрос на време е кога е щяло да се случи лошото”, оправда се шефът на болницата д-р Пенко Кацарски. Според него в реанимацията имало и друга пациентка с белодробен проблем, но тя била жива. По думите му вътрешна проверка щяла да изясни причините за смъртта на възрастната жена, която също някога била лекар.


„Ако има престъпна небрежност, директорът ще бъде уволнен”, обяви здравният министър Десислава Атанасова. Според нея проверката ще покаже защо не са се включили резервните генератори и колко са те на брой. Личтно шефката на ведомството още на 2 октомври издала заповед да се проверят захранването и елсистемине в здравните заведения предвид зимния сезон.