Разследват причините за злополукtaа в ТЕЦ Гълъбово

  • 01 октомври 2019, 17:00
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%a2%d0%95%d0%a6 %d0%93%d1%8a%d0%bb%d1%8a%d0%b1%d0%be%d0%b2%d0%be

Досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост или поради немарливо изпълнение на занятие е образувано в Районна прокуратура – Гълъбово по повод инцидента в американската ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“. Разследване провежда и Областната инспекция по труда в Стара Загора.

42-годишен инженер от централата и 57-годишен работник от външна фирма пострадаха вчера около 15,30 часа по време на работа при почистването на шахта на помпена станция за битови отпадни води. По-младият мъж е влязъл в шахтата и вероятно е бил обгазен, а другият се е спуснал да му помага и също е пострадал.

Двамата пострадали са били закарани най-напред в Гълъбовската болница, а след това транспортирани в Старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Според лекуващите лекари, по-възрастният мъж е с бил с черепно-мозъчна травма, направена му е спешна операция и състоянието му е стабилно. По-младият обаче е в кома, с белодробен оток. Той е  на апаратна вентилация, остава опасността за живота му.

От ръководството на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“  заявиха, че са в непрекъснат контакт с лекуващите лекари. Компанията активно съдейства за осигуряване на най-доброто лечение на пострадалите служители.

От вчера са информирани и всички отговорни институции, на които се оказва пълно съдействие при разследването на инцидента. „ЕЙ И ЕС България“ провежда и собствено разследване по случая, като в него са ангажирани високопоставени служители по безопасност в корпорация ЕЙ И ЕС.