Разтърсващ спектакъл даде началото на Сурва 2019

  • 26 януари 2019, 10:19
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium received 2378966869057227

С разтърсващ сетивата спектакъл в ритъма на Сурва, и съчетан с духа на Граово, стартира фиестата на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник.

Откриването му беше повече от ефектно, а кметът на град Перник Вяра Церовска запали огъня на Фестивала, който ще гори в трите дни от провеждането му, за да събира малки и големи около красотата на традицията.

Официалното откриване на фестивала беше уважено от министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-председателя на НС Емил Христов, народни представители, областния управител на Перник Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов, зам.-министри, посланици, общински съветници, представители на побратимени на Перник градове, членове на ФЕКГ и много граждани.

Бляскавата празнична вечер започна с факелно сурвакарско дефиле, с което градоначалникът поведе гостите към сцената пред Двореца на културата. Там тя приветства всички и им пожела да се потопят в магичната атмосфера. 

"Три дни Перник ще бъде завладян от невероятни ритми и мистични танци. Три дни в центъра и по улиците на Перник маскарадни групи  ще се надпреварват, демонстрирайки колорита на своите игри с неповторими маски и уникални костюми. За пореден път градът ни ще се превърне във феерия от звуци и светлини! Да бъде!" С тези думи кметът обяви старта на фестивала и предаде ключа на града на воеводата. 

Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ Ларс Алгел  заяви, че със своя фестивал перничани ежегодно доказват, че обединението прави силата. 

Перник беше огласен от нежния глас на Михаела Филева и славеите на народните песни Ива Давидова и Боряна Василева. Майсторите на танца показаха силата на българския фолклор във впечатляващ танцов спектакъл. Пред очите на зрителите се сменяха различни картини, настроения и багри. Шоуто завърши с пищни илюминации, които озариха небето над Перник,  а колоритните сурвакари от  кв. "Бела вода", които са носители на миналогодишната голяма награда „Златната маска“, запалиха кладата и изиграха традиционното сурвакарско хоро.

Над 7 500 участници от цяла България и от Света ще си дадат среща за пореден път в Европейската столица на маскарадните игри Перник за зрелищно тридневно шоу.

Автор :Станислава Антова