"Редим ги: роднина, милиционер, роднина, милиционер…"

  • 11 януари 2021, 07:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium image 8918 0 0 svoboda bachvarova s

Свобода Тодорова Бъчварова може да се нарече гранд дамата на българското кино. Покойната писателка, редакторка и киносценаристка днес щеше да навърши 96 години. С творческия си път е завещала на поколенията някои от най-големите шедьоври на българското кино. Талантът й "ражда" и майор Деянов - ролята, която изстрелва Стефан Данаилов на гребена на народната любов.

Подписите й стоят под кино проекти като "Козият рог", "Опасен чар", "Дами канят", "Мера според мера" и други легендарни български ленти.

Свобода няма и годинка, когато семейството й бяга от фашисткия режим в България чак в Австрия. Причината са левите убеждения на баща й, който е преследван от режима на Цанков, убил Гео Милев и Йосиф Хербст. Семейството й не се задържа в родината на Хитлер, а се мести във Франция, а след това и Белгия. Когато е на 5, Свобода се завръща с майка си в родината, а баща й остава в странство, където по-късно загива в съпротивата срещу нацистката окупация, без да е видял дъщеря си.

Детството си Бъчварова прекарва в бедност, заболява и от костна туберкулоза, получавайки недъг за цял живот. Споделя обаче, че това я калява за битки през целия живот. Факт е, че е арестувана още като ученичка заради политическите си убеждения.  Драматичното си детство и бурна младост Свобода впоследсъвие претворява в сцени от хитовия „На всеки километър”. Легендарният сериал е реално и първият й голям пробив като сценарист. По ирония на съдбата след дълги години животът й ще приключи отново в странство - този път в далечна Бразилия, където я отвежда бракът на дъщеря й. Нейни колеги отбелязват, че като блестящ сценарист е сътворила съвършения кръговрат в жизнения си път.

Навръх 80-годишнина си получава от президента Георги Първанов висшето държавно отличие на България – орден „Стара планина”. Бъчварова идва за последен път в родината през 2008 година, когато представя посветената на нейния баща трилогия „По особено мъчителен начин”.

Умира на 27 юни 2012 година в Рио де Жанейро.

За драгия зрител Свобода Бъчварова ще се запомни вечно с култовите реплики от „Опасен чар”. Няма българин, който да не е чувал или ползвал в разговор “Лошо, Седларов, лошо!”, “Роднина-милиционер-роднина-милиционер” и други незабравими лафове, произнесени от Тодор Колев и компания.

Предлагаме компилация от тях в навечерието на 96-годишнината от рождението на Свобода Бъчварова:

"Не, дарлинг, ти си трезва като малко пухкаво пингвинче".

"На нас гении не ни трябват".

"Сега ще ми покажеш пътя към тази ренесансова Флоренция на Софийски окръг!"

"Всички сме от село".

"Стига простотии бе, тате".

"Ще ги наредим така: роднина, милиционер, роднина, милиционер…"

"Ти защо караш държавна кола с книжка на любител шофьор?!"

"Парите  са тор, от която изникват красиви цветя!"

Снимка: Slava.bg