Регионалното депо за отпадъци във Видин е готово

  • 13 май 2015, 15:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5332f33d1cd2d

Завърши изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци във Видин, съобщи изпълняващият длъжността кмет инж. Добромир Дилов.  Общината е поискала от ДНСК да назначи приемателна комисия, която да се произнесе за строежа и депото да бъде пуснато в експлоатация.


Предстои и среща със сдружението на общините от областта, които също ще се възползват от депото. Ще определим таксите за извършване на услугата, изтъкна инж. Добромир Дилов.


Депото е изградено на площ от 22 хектара в местност край Видин. То има капацитет 516 000 т отпадъци, който трябва да се запълни за 20 години.


Сметището е изградено според изискванията на ЕС и на националното законодателство. С него ще се ликвидират замърсяванията от сметищата в общините на областта, тъй като всички ще извозват боклука си на новото депо.


Сметището е изградено от обединението „Депо Видин”, а строителният надзор е поверен на фирма „Рутекс” – ЕООД. Фининсирането е осигурено от европейски екологичен фонд чрез оперативната програма „Околна среда”.