Река Черна преля, Смолян е в бедствено положение

  • 28 юни 2018, 12:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 24174590 1615780155111440 9074453008047665388 n

Бедствено е положението в община Смолян. Река Черна е преляла и наводнила сградата на пожарната, имоти на КАТ-Смолян, обществени сгради, складове, частни имоти.

„Всяко дере носи потенциална опасност” заяви кметът на общината Николай Мелемов, цитиран от „24 часа”.Обходната магистралата е непроходима и затворена за движение.

Свикан е Областният щаб за защита при бедствия и аварии.

Бедствено положение бе обявено и в Чепеларе.

Над района са се изсипали 113 литра дъжд на квадратен четър. Тази вечер за област Смолян бе обявен червен код за проливни валежи и гръмотевици, по-рано днес кодът беше оранжев.

Военнослужещи са се включили в оказването на помощ на населението в Смолянско.

По пътищата в Смолянско има опасност от падащи камъни, шофьорите да се движат с повишено внимание, предупреждават властите. На много места са се активизирали свлачища. Едно от тях е затворило пътя между Проглед и Чепеларе.

Областен кризисен щаб следи състоянието на язовири, хидротехнически съоръжения и речни корита. Извършва се и контролирано изпускане на вода от язовирите „Доспат” и „Цанков камък”.

Спряно е движението на моторни превозни средства по пътя Асеновград – Смолян. Причина са паднали скални отломки на пътното платно на около 10 км след Бачково, в близост до разклон за Югово. Предприети са действия за разчистване на свлачището с помощта на специализирана техника.