Река Върбица подкопа основите на моста за момчилградското село Градинка

  • 17 януари 2016, 14:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec84dc a666 47e9

На 16 и 17 януари в Кърджалийско паднаха проливни дъждове. За периода от 8 ч на 16 януари до 8 ч на 17 януари са измерени рекордни количества. По информация на Хидро-метеорологичаната станция в Кърджали най-много дъжд е паднал в Момчилград - 257 л/кв. м, в Кирково – 243 л, Ардино – 123, Крумовград - 96, но в с. Токачка - 173, Кърджали – 70 , а в Джебел - 58. За община Черноочене няма подадени данни.


Река Върбица подкопа основите на моста за момчилградското село Градинка


След проливния дъжд на 16 и 17 януари река Върбица подкопа основите на моста за момчилградското село Градинка. Служители на общината затвориха пътя до там. Опасен за местните е и пешеходният мост, свързващ селото с Момчилград. На място бяха кметът на Момчилград инж. Сунай Хасан и заместникът му Севдалин Огнянов.


257 л/кв.м са валежите в Момчилград. Кризисният щаб следи обстановката в общината. 10 населени места са откъснати, работи се по възстановяването на връзката им с общинския център, каза кметът на Момчилград, който лично ръководи действията по обезопасяването на рисковете за хората от общината места.


Язовир „Амбарица" в Кирковско бе пред преливане, активизираха се свлачища
Поройният дъжд, придружен със силен вятър, който валя в събота в Кирковско активира свлачища. В няколко населени места в общината електрозахранването бе прекъснато, коментира кметът Шинаси Сюлейманов, който и в събота, и в неделя следеше критичните места. Язовир „Амбарица" в с. Шумнатица бе пред преливане. Той уточни, че през деня са почиствали преливниците и са пуснали крановете, но са имали сериозни опасения преливниците да не могат да поемат количеството вода, заради неспиращия дъжд.


Активирано е свлачище покрай пътя за село Чакаларово може да остане откъснато от общинския център, тъй като пътят който води до населеното място е почти отнесен.


15 населени места в област Кърджали останаха без ток


15 населени места в област Кърджали останаха без ток след падналите валежи. Това са Люляково в община Кърджали, Крън, Стрижба, Малкоч, Тихомир и Фотиново в Кирковско и други девет населени места на територията на Черноочене – Каблешково, Пряпорец, Минзухар, Габрово, Комунига, Даскалово, Ябълчене, Железник и самият общински център, съобщиха от Областния кризисeн щаб Кърджали.


Нивото на р. Крумовица се покачи с 1,5 м. Залята бе помпената станция за питейна вода на Крумовград, но водоподаването не е спряно. Екипи на „Пожарната“ изпомпват водата. Поради разрушен водосток от придошлите води е прекъснат пътя между селата Красино и Морянци, община Крумовград, но за населението е осигурен обходен маршрут. На мястото пристигна строителна техника за възстановяване на трасето.


Екипи на „Пожарната“ изпомпват водата. Аварийно спасителните групи се отзоваха на повече на десетки 30 сигнала за произшествия – отводнявали са сгради, отстранявали са паднали дървета, спасявали са домашни животни, блокирани от водата.


Междувременно бе преустановено движението на влаковете в железопътния участък Мост – Кърджали заради паднала скална маса върху железния път, съобщиха от АПИ.


Още новини от Кърджали и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.