Рекордна раждаемост във Велико Търново

  • 13 септември 2016, 17:58
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium new3218

 

[caption id="attachment_77829" align="alignnone" width="720"]болница Велико Търново МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”[/caption]

Рекордна раждаемост отчитат във Велико Търново. Броят на пеленачетата се е увеличил с над 30% спрямо миналата година. Това сочат данните на лекарите от родилното отделение и неонатологията в старопрестолния град. Очакванията са до края на годината броят на бебетата да достигне 1000. Над 730 са новородените в старата българска столица от 1 януари насам, заяви началникът на неонатологичния сектор в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Кина Николова. За сравнение, за цялата 2015 г. бебетата са били 664.

Положителната тенденция превръща Велико Търново в единствения град в Централна България и втори след Варна в цяла Северна България с позитивен механичен прираст. Областта също дърпа – близо 930 са бебетата в целия регион от началото на годината.

От няколко месеца старопрестолният град разполага с напълно обновено родилно отделение и неонатологичен сектор. В основния ремонт на структурите на Многопрофилната областна болница „Д-р Стефан Черкезов” са вложени над 400 000 лева, осигурени от бюджета на Министерството на здравеопазването. Подобна по размерите си реконструкция не е извършвана от 1984 г., уточни директорът на болницата д-р Стефан Филев.