Рекордно количество пшеница в Северна България

  • 14 септември 2016, 16:00
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium p6enica

p6enica

Рекорден добив на пшеница отчитат зърнопроизводителите у нас през тази година. Това заяви във Велико Търново земеделският министър Десислава Танева, която откри кампанията „Подкрепяме българското”. Само във Великотърновско добивът е между 580 и 1200 тона на декар, като най-плодоносната жътва е в Свищовско.

„Почти в цялото животновъдтство имаме ръст, с изключение на млечните говеда, където имаме намаление”, посочи Танева. Тя информира, че 5,8 милиона евро ще бъдат предоставени за подкрепа на българските фермери, а страната ни ще бъде една от първите, която ще получи европейските средства.

Десетки изложители от Великотърновски регион и от цяла България участват в кампанията „Подкрепяме българското”, чийто домакин днес е старопрестолният град. Инициативата на Министерството на земеделието и храните бе подкрепена от община Велико Търново и се провежда със съдействието на кмета Даниел Панов.

В парк „Марно поле” министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова, областният управител проф. Пенчо Пенчев и директорът на Областна дирекция „Земеделие” Йорданка Стефанова откриха фермерско изложение. Те разгледаха разнообразната продукция, подредена в специално обособени шатри.

Своите производства представят компании, работещи в сферите на месопроизводство и месопреработка, млекопроизводство и млекопреработка, зеленчукопроизводство и овощарство, хлебопроизводство, птицевъдство, растениевъдството и др. Изложението ще продължи през целия ден.