Ремонтираха забавачка и училищен двор в Хасково

  • 27 октомври 2020, 20:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Ремонтираната сграда на ДГ „Ян Бибиян“ беше официално открита от кмета на община Хасково Станислав Дечев и началникът на отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в България подп. Алекс Апостол.

Проектът е финансиран от Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и е на стойност 160 хиляди долара.

Гости на церемонията бяха заместник областният управител на Хасково Митко Петров, началникът на РУО на МОН Хасково Христина Боева, заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева, началникът на отдел „Образование“ Йорданка Иванова, представители на фирмата-изпълнител на ремонтните работи.

„Фактът, че днес сме заедно, за мен е знак, че въпреки сложната ситуация, в която се намираме, добрите дни пред нас предстоят. Защото не сме сами. И в този проект, и в сегашната пандемия, ние сме заедно като партньори.“ С тези думи кметът Станислав Дечев се обърна към гостите. „За мен, като кмет на Хасково, образованието е главен приоритет. Защото условията, в които се отглеждат и възпитават най-малките жители на Хасково, са основна грижа на общината“, подчерта градоначалникът. Той благодари на екипа на градината за професионалната работа и изрази увереност, че децата ще растат здрави, палави и усмихнати, но и те, като Ян Бибиян, ще научат кое е добро и кое лошо, и когато пораснат да бъдат достойни млади хора, обичащи родния си град Хасково“.

Подп. Алекс Апостол поздрави домакините на български език от името на посланик Херо Мустафа. „Откриването на ремонтираната детска градина „Ян Бибиян“ е символ на партньорството между България и Америка. Като началник на отдела за военно сътрудничество моята основна задача е да изграждам партньорството между американските и българските военни. Но също така е важно да има силни общности, които да ни подкрепят, затова е ние инвестираме в училища и детски градини“, каза попд. Апостол. Той сподели, че идва за втори път в Хасково. Впечатлен съм от този красив край на България- от голямата статуя на Дева Мария до прекрасните Родопи и съм горд, че чрез скромното ни дарение успяхме да направим Хасково още по-красив“, подчерта подп. Апостол. „Нашата цел е да продължим тези проекти в подкрепа на българския народ, защото сме партньори и съюзници и взаимно си помагаме“, обобщи началникът на отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в България.

Завърши и ремонтът на дворното пространство на ОУ „Св. Климент Охридски“, към сграда на ул. „Граф Игнатиев“ №14 в града. От понеделник 600 ученици играят в напълно преобразен училищен двор. Това се случи за по-малко от два месеца по проект на община Хасково. Старата, над 40-годишна асфалтова настилка на спортното игрище, e фрезована, направен e битумен разлив и положен нов плътен асфалтобетон с дебелина 5 см. Направени са и нови бордюри. В по-голямата част на игрището е изпълнена ударопоглъщаща каучукова настилка, върху която са разчертани игрища за футбол, волейбол, баскетбол, бадминтон, скок на дължина и др.

Спортното игрище е с площ 1 500 кв.м. Тук се провеждат часовете по физическо възпитание, а през междучасията децата си почиват в съвсем нова и чиста среда, обясни директорът на училището Гинка Райчева. Ремонтът на училищния двор е на стойност 110 871,70 лв. без ДДС. Средствата са осигурени от община Хасково.

Ремонтът на двора на ОУ “Св. Климент Охридски“ е част от програмата на община Хасково за инвестиции в образователната инфраструктура и подобряване на училищната среда. През тази година със средства от бюджета на община Хасково беше ремонтирана още спортна площадка за футбол и баскетбол в двора на ЕГ "Проф. Д-р Асен Златаров“, ремонтирана и реконструирана беше спортна площадка за баскетбол и волейбол в ОУ „Христо Смирненски“, ремонтирано и реконструирано беше дворното пространство на СУ „Васил Левски“. Общата стойност на тези четири обекта е близо 549 000 без ДДС - средства от бюджета на община Хасково. Освен това през тази година беше направен основен ремонт на прилежащи външни пространства към СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Той се изпълнява по програма „Красива България“ на МТСП и община Хасково. Стойността на строителните работи там е близо 200 000 без ДДС.

Финалът на националния конкурс „Кмет на годината“ 2020 наближава. Гласувайте за своя кмет до 29 октомври на kmetnagodinata.bg.

Снимки: Американското посолство