Ремонтират първата театрална сграда във Варна

  • 23 май 2019, 19:28
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 22 %d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bb

Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ ще посрещне 100-годишнината си през 2021 г. с изцяло обновена сграда на някогашната зала „Съединение“, сега Сцена „Филиал“. Дългоочакваният ремонт на постройката, в която се е помещавала първата театрална сцена на Варна, ще е на стойност над 7 млн. лв. Той получи зелена светлина със споразумение за реконструкция и модернизация, сключено между Министерството на културата, община Варна като бенефициент и Театрално-музикалния продуцентски център – Варна, като партньор, в рамките на инвестиционния приоритет „Социална инфраструктура“ на общината и Оперативна програма „Региони в растеж“. Документите за него бяха връчени от кмета Иван Портних на артистичния директор на театъра Веселина Михалкова.

Проектът предвижда цялостен вътрешен ремонт на залата с нови зрителски кресла, балкон и ложи; реконструкция и модернизация на сценичното пространство с въвеждане на нова механизация – въртящ кръг и повдигащи съоръжения; изграждане на нова камерна сцена; ремонт, разширяване и модернизация на репетиционната зала, пълна подмяна на ВиК мрежата.

Сградата е построена в края на XIX век по идея на големия варненски общественик, радетел на театъра и кмет на Варна Кръстьо Мирски. Варненската община поръчва на арх. Сава Димитриевич да изработи проект за каменна пожарна кула с часовник, висока 24 метра, с прилежаща към нея зала за театрални представления, концерти, сказки и събрания. Строителството завършва през 1890 г., когато са тържествено открити и залата, и часовниковата кула.

Историческата справка сочи, че основен ремонт на сградата не е извършван повече от половин век. При предишния основен ремонт през 1965 г. арх. Камен Горанов прави сериозно преустройство, като добавя новия обем със сценичната кутия. Известни подобрения внасят следващите ремонти през 1996 и 2006 г., но те са частични, докато с предстоящата реконструкция и модернизация се очаква Сцена „Филиал“ да придобие съвсем нов облик.