Ремонтират вековната сграда на видинския театър

  • 20 юли 2019, 20:55
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium cpzona remont 1

От месец сградата на видинския драматичен театър „Вида“ е в ремонт. Кметът Огнян Ценков инспектира хода на строителните работи и обяви, че срокът за извършването им – края на септември, ще бъде спазен.

Вече са извършени 50% от предвидените с проекта на общината строителни дейности за обновлението. Подменен е покривът, реставрира се фасадата, поставят се акустични облицовки, полагат се нови настилки. За ремонта се използват качествени немски материали. Освен основната сграда, ще бъде обновена и малката сграда на билетния център, което не е предвидено с проекта.

Сградата на видинския театър е първата в страната, построена специално за театрални представления. Издигната е в началото на крайдунавския парк през 1891 година и оттогава не е сменяно предназначението и. Претърпяла е няколко реконструкции, сегашната цели да върне първоначалния и блясък. Ще бъде оцветена в първия си цвят, положен през 1891.

За ремонта правителството отпусна целево на общината 2 млн. лв. Средствата са достатъчни за цялостното обновление, сподели кметът.