Реставрираха уникалния Беглишки хамбар в Ушинци

  • 30 ноември 2020, 19:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium ham 1

Община Разград финансира изцяло реставрационните дейности на Беглишкия хамбар в село Ушинци.

Сградата е паметник на културата от местно значение. Смята се, че е изградена през 19 век. Постройката е дървена, поставена е върху каменни основи с приблизителна кубична форма и размери на страната около 50 см. Част от каменните основи са вкопани. Конструкцията е от дървени греди, а обшивката от дебели дялани дъски, покривът е от керемиди. Стопанската постройка е разделена на 3 части. В нея преди Освобождението са събирани данъците за Османската империя – десякът в натура от добива на зърнени култури на всяко семейство.

Сградата е запазена дълги години и с оригиналната си конструкция е символна постройка за местните хора. Поколения деца са играли на криеница зад каменните кубове или вътре в дървените помещения. През последните десетилетия е собственост на РПК, откъдето прехвърлят собствеността на Община Разград, тъй като нямат възможност да се грижат за сградата.

След докладна от кметския наместник на Ушинци Иван Димитров до Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев финансирането на реставрацията на сградата е осигурено от общинския бюджет. Подменени са керемидите на покрива, сменени са и част от гредите с подобни, за да се запази автентичния вид. За подсигуряване са добавени още 2 колони отпред. Дървените части са напръскани и отвън и вътре с препарат срещу дървояди. Местите хора също проявили самоинициатива като засадили здравец в импровизиран съд от гума.

„Хамбарът е скъп спомен за местните хора, тук са играли децата им, затова решихме да се погрижим за съхраняването му”, обясни кметският наместник Иван Димитров.

 


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!