Реставрират стенописите в най-старата църква в Бачковския манастир

  • 05 ноември 2018, 09:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium slide2

Стенописите в църквата "Св.Архангели" в Бачковския манастир ще бъдат реставрирани, съобщи игуменът на обителта архимандрит Самуил. Задачата обаче ще е много трудна, тъй като през годините по стените на храма вандали са драскали и дълбали имената си.

Църквата "Св.Архангели" е най-старата в Бачковския манастир. Двуетажният храм е изграден към края на 12- и началото на 13-и век.

"Тази църква е наречена зимна църква, по- мъничка църква, в нея се е служило зимно време", обясни Архимандрит Самуил, цитиран от БНТ.

В средата на миналия век църквата е отворена за посетители. Те обаче оставят трайни следи по стените.

"Който е влизал в храма - много от хората са драскали иконописите, така че сега е тъжна гледка", каза той.

Сега църквата отново е затворена за посетители.

"Бихме имали голямо желание тази църква да бъде отворена за поклонници, но на този етап не е възможно това да стане, защото църквата е издраскана, стенописите са издраскани", категоричен е игуменът на Бачковския манастир.

Всичко това прави реставрацията изключително трудна.Но в манастира не губят надежда. При тях вече е идвал екип от полски реставратори, които са готови да помогнат за възстановяването на стенописите. По думите на архимандрит Самуил, за да се почистят стенописите, да се реставрират ще бъдат необходими най- малко 100 000 лв. За да намерят необходимите средства, от манастира ще търсят помощ от дарители и ще кандидатстват по европейски проекти. Ще търсят възможност да възстановят и надрасканите стенописи в параклиса в местността "Клувията", където всяка година на втория ден след Великден се стичат хиляди богомолци.