Реставрират уникални стенописи в средновековен храм

  • 08 юни 2018, 09:57
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium %d1%87%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0 %d0%a0%d0%b8%d0%bb%d0%b02

Започна реставрацията на уникалните стенописи в средновековния храм "Св. Архангел Михаил" в гр. Рила. Той е построен през XII в., достроявян е и иконописван в периода XVII - XX в. Ремонтът по купола и фасадата на черквата завърши с пари по програмата за трансгранично сътрудничество, съвместно с македонската община Ново нагоричане.

В рилския храм "Св. Архангел Михаил" спецалистите откриват съчетания  на няколко архитектурно-църковни пласта през вековете, при реставрацията дори е открита мазилка от римско време. Реставрацията се извършва от екип с ръководител доц. д-р Миглена Прашкова от ВеликоТърново, преподавател в катедра "Църковни изкуства" при ВТУ. Общата стойност на проекта е 498 301,66 евро, от които за община Рила са отделени 223 679,21 евро, а за община Пробищип – 274 622,46 евро.

Ремонтите и реставраторските дейности в църквата ще продължат до края на октомври.

Черквата, застроена на площ около 300 кв. м, е уникална, смятат специалистите. Безценни са стенописите вътре, както и иконостасът, който е от началото на XX в., иконите, монтирани върху него, които са от последната четвърт на XIX век. В северната половина на нишата на апсидата са поместени фронтално разположените фигури в цял ръст на светците Григорий Богослов и Василий Велики. Св. Григорий благославя с дясната си ръка, а в лявата държи Евангелие.