Ретро рали "Марица" започна в Пловдивв

  • 09 май 2014, 12:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 536ccf26d3415

Ретро автомобилите показват мощ от 9 до 11 май в рамките на четвъртото Международно рали за ретро и класически автомобили "Марица".
От площад Централен в Пловдив днес подеглиха 32 автомобила.


Състезанието ще се проведе на територията на три държави - България, Турция и Гърция - с автомобили от трите държави. Най-старата кола е произведена през 1936 година - Мерцедес 320 кабрио, а най-новите са "Лада" и "Москвич" от 1984 година. Това каза Дончо Дончев, председател на УС на Пловдивския автомобилен ретро клуб, организатор на състезанието.
Маршрута на ралито започва от Пловдив пррез, ГКПП "Капитан Андреево - Капъкуле", Одрин, Узункьопрю, Ипсала, ГКПП "Ипсала - Кипи, а финалът ще е в Александруполис .


Ралито има три етапа. Първият е "за точна езда" и ще се състои днес от Пловдив до паркинга на с. Клокотница.


Вторият етап е "състезание за скорост" и ще се проведе по крайбрежната улица на Узункьопрю, където шофьорите ще покажат каква максимална скорост могат да развият, без да повредят автомобила си. Финалът ще бъде засичан в края на спортната отсечка от 800 метра по подобие на "Формула 1" от двама съдии - български и гръцки, под контрола на турски рефер. В късния следобед колоната ще потегли за Александруполис, където ще се проведе третият етап "майсторско управление на автомобила по зададен лабиринт за прецизност и време".


Финалът на ралито е непосредствено след третия състезателен етап. Преминаването по трасето на трите състезателни етапа е задължително за всички екипажи. Състезател, които не желае да претоварва автомобила си, може да премине втория и третия етап бавно и тържествено и без демонстративна скорост, каза Дончев.