Ретропарад, художници и Маргарита Хранова за празника на Минерални бани

  • 26 август 2016, 10:00
  • Default profile Автор Божидар Събев
Medium p25

p22

Ретропарaд, излoжба на творбите от международния пленер по живопис и изпълненията на Маргарита Хранова и Шкумбата ще радват жителите и гостите на Националния курорт Минерални бани.

Празник на Минералната вода, здравето и красотата започна днес и продължава и в събота, 27-ми август. Празникът стартира в 9,00 часа с детска рисунка на асфалт. Компетентно жури от участниците в международния пленер по живопис ще оцени детските рисунки на асфалта.

От 10.30 часа ще има детско шоу с участието на театър „Сънчо” от Пловдив. От 13,00 часа ще се проведе третият конкурс за автентични танци и песни „Фолклор от извора“.

Вечерният концерт започва в 19,00 часа, когато ще се изяви национален фолклорен ансамбъл „Пирин“ и народен оркестър с Денислав Кехайов. Концертът ще завърши с празнична заря.

На 27-ми август започва 22-ят минимаратон Хасково-Минерални бани, а след това продължава изданието на третия конкурс „Фолклор от извора“. От 12,00 часа ще се проведе автомобилен ретропарад, а от 18,00 часа – изложба с картини от международния пленер по живопис „Топлата вода“. В него ще бъдат представени над 20 картини, създадени от творците по време на пленера в Националния курорт. Ще бъде презентирана и скулптурната композиция „Икар” на хасковският творец Иван Парасков.

Хасковският скулптур и още 12 известни творци участват в пленер „Топлата вода”, който беше официaлно открит в Националния курорт Минерални бани област Хасково от кмета Мюмюн Искендер. Инициатор и организатор на арт-форума е бившият директор на галериите в Хасково Владо Запрянов.

P25

Творците са от България, Гърция и Турция. По-далечна цел пред кмета Мюмюн Искендер и местната управа е да се създаде изложбена зала в курортното селище.

Кулминацията на празника ще бъде вечерния концерт от 20,00 часа в събота. В него ще участват Маргарита Хранова, Димитър Туджаров-Шкумбата, народен оркестър „Топлика“ с ръководител Атанас Бойчев и солистки Росица Делева и Тинка Сотирова. Гост изпълнител на концерта ще бъде Надя Казакова.