Риба на 34 милиона години пазят в Кърджали

  • 17 декември 2012, 14:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a09ffa22c57

Уникална вкаменелост на риба заема централно място в зала „Палеонтология” на музея в Кърджали. Според уредника в отдел „Природа” Лидия Кирилова подобни находките на фосилни риби се броят на пръсти.


Преди 15 години френски палеонтолози от Сорбоната се опитали да идентифицират екземпляра, но претърпели пълен провал. През ноември т.г. музеят в Кърджали потърси експертното мнение на специалисти от Музея за естествена история в Лондон с молба да съдействат за определянето на фосилната риба.


Две светила в областта на палеобиогеографията и систематиката при фосилните риби - д-р Зерина Йохансон и Питър Форей са били категорични, че уникалният фосил принадлежи към род Eolatesна разред Костурообразни и е от палеогенския период Еоцен отпреди около 34 млн. г..


Британците потвърдили, че нашата риба е уникална и с това, че вместващата скала е вулкански туф. Това предполага, че е била застигната от подводна ерупция и затрупана с вулканична пепел. Уредничката припомни, че преди около 30 млн. години, територията на Източните Родопи е била дъно на топло море, непрестанно разтърсвано от подводна вулканична дейност.


Ценната находка, която днес се съхранява в музея в Кърджали, е открита случайно през 1978 г., в района на момчилградското село Ново Соколино при строителни дейности. Изваждането на фосила е предизвикало разцепването му на две почти симетрични половини.


 


 


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!