РИК в Пловдив проверява имало ли е агитация на чужд език

  • 25 май 2014, 13:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a19fb8611d1

Сигнал за незаконна агитация на чужд език и неправомерно боравене с лични данни е подаден в 16-та Районна избирателна комисия (РИК) в Пловдив, съобщи председателят й Деница Чингарова, цитирана от БТА.


"Наблюдатели седели на чинове пред секциите в ОУ "Пенчо Славейков" в кв. "Столипиново", събирали личните карти на гласоподавателите и сравнявали данните на хората с тези в избирателните списъци, с които разполагали", съобщи съдържанието на сигнала Деница Чингарова. В същото време разговаряли с тях на чужд език.


"Наша група отиде на място и установи, че данните са изопачени. Пред училището е имало наблюдатели от фондация "Младежка толерантност", които са разполагали със списъци с имената на улиците на гласоподавателите и са ги насочвали към съответната секция", обясни още Чингарова.


По думите й, това е нарушение, тъй като хората са добре ориентирани и никой, освен членове на СИК и полиция, няма право да се меси в изборния процес.


В момента 16-та РИК заседава по сигнала и следобед ще излезе с решение. "Ще се произнесем за санкциониране, а глобата се налага от областния управител в 7-дневен срок", обясни Чингарова.


Другите 6 сигнала, подадени от началото на изборния ден, са оставени без уважение поради липса на доказателства.


*Още новини от Пловдив четете тук