Рилският манастир и "Св. София" намериха място под Царевец

  • 11 март 2018, 14:20
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Maket1

Рилският манастир, църквите „Света София” и „Свети Седмочисленици”, както и още шест български забележителности намериха място под Царевец. Техните макети ще обогатят първия у нас завършен парк с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна България”. Умалените копия на историческите и архитектурни паметници пристигнаха, натоварени на два камиона от Украйна.

Сред новите експонати са също жп гарите във Варна и Пловдив, площад „Независимост” в столицата, който е напълно окомплектован с макетите на Народното събрание, Президентството и Министерски съвет. Посетителите могат да видят още катедралния храм „Рождество Богородично” във Велико Търново и паметника „Света Богородица” в Хасково.

Паркът с миниатюрите бе открит в края на септември миналата година и бързо се превърна в една от най-посещаваните атракции както във Велико Търново, така и в Северна България. Над 50 са макетите на паметници на културата и архитектурата, природни забележителности и дори съвременни обекти от цяла България. Украинските инвеститори планират допълнително обогатяване на атракцията.

10 лева е редовният билет за посетителите, а за учащи и пенсионери са предвидени отстъпки. В синхрон с другите музеи във Велико Търново, всеки последен четвъртък от месеца входът за парка с миниатюрите е свободен.

Снимки: MiniBulgaria

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!