Римска кухня и антична мода на фестивал в Девня

  • 19 май 2017, 07:05
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 18 %d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb

Завладяването на Тракия от Рим, боеве между римляни и варвари, гладиаторски битки и пазар на роби ще бъдат пресъздадени в рамките на античния фестивал „Марцианопол – животът в древния град“, организиран от Община Девня и Музея на мозайките. Той ще се проведе на 3 и 4 юни на територията на амфитеатъра в кв. „Река Девня“, където са руините на Марцианопол.

В зрелищното събитие ще се включат близо 100 участници от София, Пловдив, Ямбол и Констанца. Ще бъдат демонстрирани римска и варварска екипировка, стрелба с метателни машини, древни обичаи, римска кухня, антична мода и танци. Зрителите ще станат свидетели на легионерска клетва, на молитва за здравето на императора, на римски процес, ще наблюдават пазар на роби.

В двата фестивални дни ще работи занаятчийски пазар, където атракции ще бъдат римска кухня, грънчарство, монетосечене и ще могат да се закупят реплики на римски амулети, доспехи и сувенири.

Официалното откриване е на 3 юни, събота, когато участващите във фестивала групи ще бъдат представени и ще направят шествие от сградата на общината до Амфитеатъра.